© Photo News

Francken in de Kamer onder vuur over humanitaire visa: “Hoe cynisch klinkt de N-VA-slogan vandaag?”

In het parlement werden donderdagmiddag heel wat kritische vragen gesteld over de visa-affaire rond Mekilan Kucam (N-VA). Het Mechelse gemeenteraadslid is aangehouden voor mensensmokkel en afpersing. Onder meer sp.a vraagt een strenge maar rechtvaardige reactie vanuit de politiek. Theo Francken (N-VA) werd verschillende keren met de vinger gewezen tijdens het debat.

joro

Eerder deze week kwam het N-VA-gemeenteraadslid Melikal Kucam in opspraak omdat hij tienduizenden euro’s zou hebben gevraagd aan christenen uit Syrië om ze aan een humanitaire visa te helpen. De man was tussenpersoon voor het kabinet van toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Francken heeft zich intussen burgerlijke partij gesteld, net als de huidige ontslagnemende regering trouwens.

In de Kamer wordt donderdagmiddag gedebatteerd over de kwestie. De vragen worden aan premier Charles Michel gesteld en aan Franckens opvolgster Maggie De Block (Open Vld) gesteld. Verschillende politici richten zich ook rechtstreeks tot Francken die achterin op de Kamer zit.

“Wie wist wat?”

Patrick Dewael (Open Vld) vraagt zich openlijk af wie op de hoogte was van welke feiten: “Wie wist wat, op welk ogenblik? Dat is een zaak van politieke verantwoordelijkheid. Hoorzittingen in de commissie Binnenlandse Zaken lijken me zeker aan de orde.”

Theo Francken, die eerder te kennen gaf dat hij op de hoogte was van de geruchten rond Kucam maar niet ingreep omdat er “altijd erg veel geruchten de ronde doen”, wordt ook door Dewael met de vinger gewezen. “Een staatssecretaris moet zich laten omringen met de nodige adviezen. Het gebruik van tussenpersonen aan wie men de bevoegdheid uitbesteedt, is zeer gevaarlijk op zich.”

© BELGA

“Hoe cynisch klinkt N-VA-slogan?”

“Streng maar rechtvaardig, hoe cynisch klinkt die N-VA-slogan vandaag”, zegt Wouter De Vriendt (Groen). “We waarderen deze uitgestoken hand van de premier en mevrouw De Block. Ik stel voor dat we deze kwestie meteen op de agenda zetten.” De Vriendt eist ook een uitleg van Theo Francken.

Hendrik Vuye van Vuye & Wouters begint met een knipoog naar de premier. “U dacht dat u er vanaf was premier Michel, maar het is niet zo”, klinkt het vooraleer hij tot de kwestie komt. “Is het wel zinvol wat wij hier doen? Hier is in feite geen enkele controle op de regering. Zeker de collega’s van de oppositie hebben al eerder vragen gesteld over de humanitaire visa. Ze hebben echter nooit vragen gekregen. Een minister die niet antwoordt, dat kan niet. Maar in de Kamer is het hier wel zo. Dat kan toch niet. Dan heeft het geen zin. De Kamer moet het hart van de democratie zijn, maar dat is hier niet het geval.

”Verklaring voor val regering”

“Wanneer hij nu nog staatssecretaris zou zijn, dan zou er een ernstig probleem zijn en dan zou zijn functioneren echt in vraag worden gesteld”, aldus ontslagnemend vicepremier Kris Peeters (CD&V) in de wandelgangen van de Kamer in Villa Politica. “Theo Francken is geen lid meer van de ontslagnemende regering, maar het is zonneklaar dat in het verleden mensen zijn opgestapt voor minder dan wat nu op tafel ligt.”

© Photo News

Tijdens het voorafgaande debat werd gesuggereerd dat N-VA vorige maand uit de regering zou gestapt zijn vanwege de heisa rond de humanitaire visa die in de lucht hing, en dus vanwege van het VN-migratiepact. Hendrik Vuye zei steeds meer de indruk te hebben dat het vertrek uit de regering de vlucht vooruit was. Monica De Coninck (sp.a) was een pak explicieter en gelooft dat “dit voorval de grote verklaring voor de val van de regering” is.

Vicepremier Peeters pikte in op die uitspraken en hoopt dat N-VA meer tekst en uitleg geeft. “Ik zou het ook willen weten want dat zou meer duidelijkheid geven wat de echte redenen waren waarom N-VA uit de regering is gestapt”, luidde het. “Vanaf wanneer waren ze op de hoogte dat het parket een onderzoek was gestart? Vanaf wanneer heeft men gedacht: ‘we komen in de problemen’? Ik hoop dat N-VA daar vrij snel duidelijkheid over geeft, want dat zou voor iedereen heel verhelderend kunnen zijn.”

Een hoorzitting met Theo Francken is een “belangrijke eerste stap”, voegde Peeters toe op Twitter. “Als dat niet voldoende duidelijkheid geeft, is een parlementaire onderzoekscommissie een optie.

© Photo News

De Block trekt visa niet in

Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) zal de verblijfspapieren van mensen die een humanitair visum hebben gekregen via tussenpersoon Melikan Kucam overigens niet intrekken. Dat heeft ze bevestigd in de Kamer. “Zij zijn in de eerste plaats slachtoffer en ik denk er niet aan om slachtoffers te bestraffen omwille van wandaden van anderen.”

De Block vindt niet dat het systeem van humanitaire visa nu op de schop moet. “Laat ons niet vergeten dat we de voorbije jaren heel veel mensen in nood geholpen hebben”, zegt ze. Maar volgens haar is het misgelopen na een operatie om christenen in Aleppo te helpen in 2016. “Die operatie is zover ik weet correct en met consulaire ondersteuning van Buitenlandse Zaken verlopen, maar we mogen niet blind zijn voor het feit dat het systeem kennelijk misbruikt is geweest in een latere fase”, zegt ze. De minister sprak van een “zweem van cliëntelisme”.

De Dienst Vreemdelingenzaken is op vraag van De Block bezig met een diepgaand onderzoek naar de zaak. Volgens de eerste - voorlopige - vaststellingen zouden er in 2018 humanitaire visa zijn uitgereikt aan ongeveer zeshonderd mensen. In een tweehonderdtal dossiers duikt de naam van Melikan Kucam op. De Block heeft de samenwerking met tussenpersonen bij haar aantreden meteen stopgezet, zei ze nog. “Hervestiging zal enkel nog mogelijk zijn via betrouwbare organisaties, in de eerste plaats het VN-vluchtelingenagentschap.” De minister heeft sinds haar aantreden - nadat N-VA uit de regering was vertrokken - al twee humanitaire visa uitgereikt.

LEES OOK. Kucam ontkent ooit euro te hebben gevraagd voor humanitaire visa, maar heeft wel verhalen “gemeld aan kabinet Francken”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER