Lezing van Theo Francken geannuleerd: “Situatie uit de hand gelopen: auto aangevallen door extreemlinks tuig”

© BELGAONTHESPOT

De geplande lezing van Theo Francken donderdag in Verviers is geannuleerd, zo meldt het N-VA-kopstuk zelf op Twitter. “Situatie uit de hand gelopen”, aldus Francken. “Auto aangevallen door extreemlinks tuig. Politie kan mijn veiligheid niet garanderen. PS-burgemeester staat gewoon lekker mee te betogen.”

evdg, mtm

De lezing van Francken moest in eerste instantie plaatsvinden in Barchon, maar werd verschillende keren verplaatst. Ze zou uiteindelijk dinsdagavond plaatsvinden in het gemeentehuis van Verviers.

Volgens mediaberichten, waarover ook Francken tweette, verzamelden zich in de late namiddag al meer dan honderd mensen om te manifesteren tegen de lezing van de voormalige staatssecretaris. Hij had eerder al gewag gemaakt van “veel ophef en dreigementen vanwege extreemlinks” en vanwege de socialistische vakbond FGTB.

Rond 18 uur waren er zo’n 200 manifestanten verzameld aan het gemeentehuis. Naar verluidt had ook een delegatie van de gele hesjes zich aangesloten bij de manifestanten. De ordediensten waren massaal ter plaatse, moesten zelfs enkele keren tussenbeide komen en traangas gebruiken opdat de situatie niet uit de hand zou lopen.

Rond 20.30 uur meldde Francken dat de situatie ter plaatse wel degelijk “uit de hand gelopen” was. “Auto aangevallen door extreemlinks tuig. Politie kan mijn veiligheid niet veranderen (sic). PS-burgemeester staat gewoon lekker mee te betogen. Lezing geannuleerd.” Volgens Francken is er sprake van “hallucinante enggeestigheid”. “Democratie? “, vraagt hij zich af.

De politie moest de aanhangers van Francken naar verluidt escorteren zodat ze niet geconfronteerd zouden worden met de manifestanten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Niet alleen enkele gemeenteraadsleden kwamen mee protesteren, maar ook Muriel Targnion, de PS-burgemeester van Verviers, daagde op . Een aantal mensen maakte bezwaar tegen de aanwezigheid van de burgemeester, terwijl ze ook de politie opdracht heeft gegeven om op te treden.

“De politie doet haar werk”, zegt de burgemeester. “Ze moet voorkomen dat het tot gewelddadige confrontaties komt tussen links en rechts. Wij van links moeten democratische middelen gebruiken en niet extremistische om onze stem te laten horen.”

© BELGAONTHESPOT

© BELGA

© BELGAONTHESPOT

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen