Bloemenhal in Gentbrugge© Foursquare

35 bloemenwinkels in Oost- en West-Vlaanderen failliet verklaard: “Justitie heeft geen oog voor de 50 werknemers”

Gent / Schellebelle / Sint-Martens-Latem -

Wie het met een bloemetje wil zeggen, kan dat boeket niet langer kopen bij Bloemenhal. De keten van bloemenwinkels in Oost- en West-Vlaanderen is failliet. Dat heeft de ondernemingsrechtbank in Gent begin deze week beslist en werd vernomen door zakenkrant De Tijd.

Sander Luyten

De zaakvoerder van Bloemenhal had meer dan 25 jaar ervaring in de bloemenindustrie toen hij enkele jaren geleden Bloemenhal oprichtte. De maatschappelijke zetel bevindt zich in Sint-Martens-Latem, maar het was vanuit het hoofdkantoor in Schellebelle dat een bedrijf werd uitgebouwd dat op zijn hoogtepunt bestond uit 35 winkels in heel Oost- en West-Vlaanderen, gecombineerd met vaste staanplaatsen op enkele weekendmarkten.

Maar de prachtige bloem begon te verwelken. In oktober 2023 werd een voorlopig bewindvoerder aangeduid voor Bloemenhal. Begin dit jaar werd het bedrijf voor vier maanden beschermd tegen schuldeisers. Bedoeling was om Bloemenhal te verkopen. Maar de zakenkrant De Tijd vernam dat de bewindvoerder het einde van die beschermingsperiode niet heeft afgewacht om een faillietverklaring te vorderen.

Poppenkast

Daarbij speelt volgens De Tijd mee dat de financiële situatie van de vennootschap verder verslechterde tijdens de bescherming. Het faillissementsvonnis maakt gewag van forse schulden van Bloemenhal, niet alleen aan de RSZ maar ook aan de btw-administratie, in de vorm van bedrijfsvoorheffing, en aan schuldeisers en leveranciers. Alleen al aan RSZ, btw en bedrijfsvoorheffing gaat het om ongeveer 1 miljoen euro.

In een reactie aan De Tijd zegt de zaakvoerder van de vennootschap dat er geïnteresseerde kopers waren. “Corona heeft de retailsector hard geraakt en de inflatie leidde tot een omzetdaling van twintig procent”, zegt de zaakvoerder. “Justitie had geen oog voor het lot van het bedrijf en de ongeveer vijftig werknemers. Het is een poppenkast gericht op het zichzelf willen verrijken.”

www.bloemenhal.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER