Direct naar artikelinhoud
NieuwsVoetbal

Voorzitter Bart Verhaeghe koopt alle aandelen van Vincent Mannaert bij Club Brugge over

Bart Verhaeghe en Vincent Mannaert.Beeld Photo News

Vincent Mannaert (49) is na het seizoen aandeelhouder af bij Club Brugge. De uittredend CEO heeft al zijn aandelen (13 procent) verkocht aan Bart Verhaeghe, die als voorzitter nu nog machtiger is.

Het kan snel gaan. “Vanaf 1 juli ben ik enkel nog bestuurder en aandeelhouder”, zei Vincent Mannaert amper een tweetal weken geleden tijdens zijn afscheidsinterview. En dat hij tot oktober 2025, als zijn eerste mandaat zou aflopen, als lid van de Raad van Bestuur “zijn rol zou spelen”.

“Fair maar met overtuiging. Per slot van rekening blijf ik na Bart en Orkila Capital de derde grootste aandeelhouder van Club Brugge.” Niet langer dus.

Mannaert heeft nog dezelfde maand een akkoord bereikt met Bart Verhaeghe over de verkoop van zijn aandelen. Met name over de 17,47 procent die hij had in Grizzly Sports NV, de vennootschap van voorzitter Verhaeghe, Peter Vanhecke (Castel Capital) en Jan Boone (Lotus). Zij bezitten samen 71,89 procent van de aandelen van Club. Omgerekend was blauw-zwart dus voor 13 procent eigendom van Vincent Mannaert.

Verhaeghe en Mannaert beseften namelijk maar al te goed dat nog louter een bestuurdersfunctie en aandeelhoudersrol voor Mannaert binnen Club voor niemand de ideale situatie was. De ex-CEO in je Raad van Bestuur laten zetelen, samen met de nieuwe CEO Bob Madou, die vanaf 1 juli toetreedt, zou voor ongemakkelijke toestanden kunnen zorgen. Vandaar dat Verhaeghe graag de bewuste aandelen terugkocht.

Acht cijfers

Dat Verhaeghe Mannaert uitkocht met zijn eigen holding LakeSprings, voor een bedrag van vermoedelijk rond de acht cijfers, bewijst bovendien hoe groot het geloof van de voorzitter is in wat Club aan het realiseren is. Verhaeghe stapte een halfjaar geleden al af van zijn denkpiste om de club aan Amerikanen te verkopen en is vanaf nu dus nog nadrukkelijker de hoofdaandeelhouder. Een slordige 90 procent van de Grizzly-aandelen zijn tegenwoordig van hem. Omgerekend is dat zo’n 65 procent van Club Brugge.

Deze deal zorgt er tegelijk voor dat er Mannaert nu niets meer in de weg staat om straks te doen waar hij zin in heeft. Als aandeelhouder van Club was dat toch anders. Mannaert liet de voorbije maanden alvast verstaan dat “de kans bestaat” dat hij “in een job belandt die gaat over sport in de bredere zin”.

Bart Verhaeghe.Beeld Florian Van Eenoo Photo News

Dat alles maakt dat de onderhandelingen naar verluidt in een constructieve sfeer verliepen. Verhaeghe en Mannaert mogen dan op elkaar uitgekeken zijn, beide heren begrepen dat deze overeenkomst noodzakelijk was voor de toekomst van iedereen na meer dan een decennium schouder aan schouder Club naar de top van België te hebben geloodst en Europees weer op de kaart te hebben gezet.

Grizzly Sports NV blijft in elk geval de hoofdaandeelhouder van Club, met Bart Verhaeghe nog meer als de protagonist. De Amerikaanse investeringsgroep Orkila Capital heeft - na de 50 miljoen euro die het in 2021 in Club pompte - op zijn beurt zo’n 25 procent van de aandelen. De resterende procenten zitten verdeeld bij enkele kleine aandeelhouders.

Bart Verhaeghe: “Vincent stond samen met mij aan de wieg van het huidige Club Brugge. Ik kijk met een warm gevoel terug op de voorbije jaren. Nadat Vincent eerder aankondigde te stoppen als CEO is dit een logische volgende stap. Hij zal altijd welkom zijn op Club. Door de aandelen van Vincent zelf te verwerven versterken we de Vlaamse verankering van de Club.”

Vincent Mannaert: “Het was een eer om 13 jaar Club Brugge te mogen leiden als CEO. Met de verkoop van de aandelen neem ik nu dus definitief afscheid. Ik koester de vele onvergetelijke herinneringen en wens mijn opvolgers en bij uitbreiding heel de Club alle succes toe.”