Yeonmi Park.© Getty Images

Overloper uit Noord-Korea: “Kim Jong-un kiest elk jaar 25 maagden voor zijn ‘Plezierploeg’, en ik stond op de lijst”

Als kind moest Yeonmi Park openbare executies in Noord-Korea bijwonen en vanwege haar ‘familiestatus’ ontsnapte ze naar eigen zeggen aan een selectie voor de harem van de dictator.

wver
Bron: Daily Star, Telegraaf

Voor de uit Noord-Korea ontsnapte vrouw waren openbare terechtstellingen ‘routine’. Ze moest die als kind niet alleen bijwonen, maar er ook blij bij kijken. “Want vijanden die het socialistische paradijs wilden vernietigen, werden uitgeschakeld”, legt ze uit. Toen Park negen was, werd de moeder van haar beste vriendin in een vol stadion vermoord. De reden: het bekijken van een James Bond-film.

Park riskeerde ook haar eigen leven voor films. “Ik wilde weten waaróm ze mensen daarvoor doodmaken. Alle films die ik had gezien, gingen over de wonderen en onsterfelijkheid van de Kims (dictator Kim Jong-un en zijn voorgangers, nvdr.). Ze zeggen wat je moet denken, doen, studeren. Ik dacht zelfs dat Kim Jong-un altijd mijn gedachten kon lezen.”

Hongersnood

Als dertienjarige stak ze drie bergen en een bevroren rivier over om in China te komen. “Anders zouden we zijn gestorven van de honger.” Vanaf de jaren negentig stierven er in Noord-Korea honderdduizenden mensen door de hongersnood.

Nadat Parks zusje Eunmi was ontsnapt, werd een vertrek urgenter. Eenmaal over de grens konden Park en haar moeder allesbehalve opgelucht ademhalen. Een Chinese agent verkrachtte Parks moeder, die de agent had overtuigd van haar dochter af te blijven. Ze vonden Eunmi niet terug. Parks vader, die hen achterna was gegaan, vond hen wel.

“Vluchtelingen worden verkracht, vermoord of verkocht voor 200 dollar”

Yeonmi Park

De drie hielden zichzelf in leven door druppels water uit lekkende kranen op te vangen. “We waren altijd bang gevonden te worden door agenten of ontvoerders. Vluchtelingen worden daar verkracht, vermoord of verkocht voor 200 dollar. Chinezen maken misbruik van hun extreme kwetsbaarheid.”

Eenmaal geselecteerd is de enige bestaansreden van de meisjes het behagen van de dictator”, zegt Yeonmi Park.© Getty Images

Parks vader overleed aan darmkanker. Een klein jaar erna trokken zij en haar moeder door de Gobiwoestijn. Na drie maanden in een gevangenis mochten de twee naar Zuid-Korea. Daar hebben ze Eunmi in april na zeven jaar teruggevonden. “Het was magisch om haar weer te zien.”

Kippumjo

Sindsdien liet Yeonmi Park zich veelvuldig uit over haar leven in Noord-Korea. In een interview verklaart ze nu dat ze zelf tot twee keer toe op de radar is verschenen van mannen die op zoek waren naar nieuwe maagden voor Kims Kippumjo, wat zoveel betekent als ‘plezierploeg’. “Ze bezoeken scholen tijdens hun jaarlijkse speurtocht naar 25 knappe meisjes”, vertelt ze. “Eenmaal geselecteerd is de enige bestaansreden van de meisjes het behagen van de dictator.” Volgens de vrouw worden de meisjes opgedeeld in drie groepen: een deel krijgt een opleiding tot masseuse, de tweede groep specialiseert zich in zang en dans en een derde groep is volgens Park “een afdeling voor seksuele activiteiten”.

© South China Morning Post via Getty Images

Yeonmi werd zelf niet geselecteerd vanwege haar ‘familiestatus’. “Ze kiezen geen meisjes met familieleden die uit Noord-Korea zijn ontsnapt, of die familieleden hebben in Zuid-Korea of ​​andere landen”, luidt het.

“Uit klaslokaal gehaald”

In 2010 vertelde een andere vrouw al in het tijdschrift Marie Claire dat ze slechts vijftien jaar oud was toen twee mannen in uniform haar zonder waarschuwing uit haar klaslokaal haalden. Mi-Hyang beweerde dat ze haar vroegen of ze al seks had gehad. Nadat ze een medische test had doorstaan, die moest aantonen dat ze nog maagd was, werd van haar verwacht dat ze tien jaar lang bij de toenmalige dictator Kim Jong-il zou doorbrengen. Ze mocht gedurende die tijd niet met haar familie praten en wist dat ze zou worden geëxecuteerd als ze zou proberen te ontsnappen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER