© zb

VIDEO. Leerlingen uit Heusden-Zolder trekken naar Brussel voor klimaatmars: “Wat komt Dries Van Langenhove hier doen?”

Meer dan honderd leerlingen van het Sint-Franciscuscollege uit Heusden-Zolder trokken vanmorgen met de trein richting Brussel om daar deel uit te maken van de klimaatmars ‘Youth For Climate’. Via Smartschool lanceerden de drie schoolvrienden uit het zesde jaar een oproep.

zb

Lees ook. Massale opkomst bij tweede ‘spijbeldag voor het klimaat’: 12.500 jongeren protesteren in Brussel

Vanmorgen verzamelden ruim honderd jongeren aan de treinstations van Heusden en Zolder. Het idee om met een groep vandaag naar de klimaatmars in Brussel te trekken ontstond bij het trio Michiel Schepers (17), Piet Voordeckers (17) en Jelmer Quaden (17). “De klimaatproblematiek leeft hier op school en tijdens de pauzes wordt er zelfs over gediscussieerd. Er zijn heel wat leerlingen die dan ook hun steun willen geven, vandaar dat we vandaag spijbelen”, zegt Piet Voordeckers van het zesde middelbaar. We hadden nooit verwacht dat er zoveel jongeren onze actie steunen. Daar aan kan je zien hoe belangrijk jongeren het klimaat vinden”.

© zb

“Wat is één dag spijbelen ten opzichte van onze toekomst?”, stelt Michiel Schepers. “We hopen vooral dat we meer aandacht krijgen van de media en van de politici om op die manier onze stem te laten horen. Het is nu of nooit!. Met ons drieëen hebben we deze actie opgezet maar tenslotte zijn we hier met ruim honderd leerlingen vanuit het Sint-Franciscuscollege. Voor ons is de actie meer dan geslaagd”.

De jongeren zijn ondertussen aangekomen in station Brussel centraal waar ze in een mars richting Europese wijk wandelen. “We hopen vooral dat ze ons horen”.

“Een afvaardiging van onze leerlingen van de derde graad liet ons deze week weten dat ze dat ze naar de Youth for Climate mars willen gaan”, zegt directeur SFC Gert Koninckx. “Deze activiteit wordt niet officieel door de school georganiseerd. Het is een initiatief van jongeren voor jongeren. En we zijn het eens over het belang van elk krachtig signaal in het kader van ons klimaat. In de filosofie van Franciscus is ecologie niet voor niets één van de zes pijlers. Puur administratief gezien kunnen wij als school de afwezigheden van onze leerlingen voor de mars niet ‘wettig’ maken. De afwezigheden in dit kader zijn dus ‘onwettig’. Het is immers geen schoolse activiteit, waardoor ook de schoolverzekering niet van toepassing is”, aldus Koninckx.

OPROEP. Stuur ons jouw selfie als je meedoet met de klimaatmars

Van Langenhove

Jongeren SFC uit Heusden-Zolder komen Dries Van Langenhove tegen op mars voor klimaat in Brussel. “We begrijpen niet wat hij hier komt doen”, zegt zesdejaarsstudent SFC Pieter V. “Wij zijn hier om samen in vrede te stappen in de klimaatmars. Terwijl Van Langenhove hier probeert om jongeren te benaderen voor zijn campagne. Wij begrepen zijn slogans niet eens. Hier zit hij alleszins niet op zijn plaats. De sfeer in onze groep veranderde snel toen we hem zagen”.

© zb

© zb