Rijke kasteelheer krijgt acht jaar cel voor seksueel misbruik

De Brusselse correctionele rechtbank heeft dinsdag Marc d.V.G. tot acht jaar cel veroordeeld voor het seksueel misbruik van minderjarigen. De 84-jarige welgestelde kasteelheer van Godinne misbruikte tussen 1996 en 2013 tieners over wie hij gezag had.

De feiten waarvoor de verdachte werd veroordeeld gaan meer dan twintig jaar terug. De man was toen een leidinggevende bij de zeescouts. Hij was van goede afkomst en was ook opgeleid, en daarom vertrouwden de ouders van sommige leden hun kinderen aan hem toe in het weekend.

Marc d.V.G. nam hen verschillende keren mee naar zijn boot, in de Nederlandse Waddenzee. Daar pleegde hij een deel van de feiten, het andere deel vond plaats in zijn kasteel in Godinne, tussen Namen en Dinant.

Volgens de getuigenissen van slachtoffers, waarvan een tiental zich burgerlijke partij stelden, liet de tachtiger hen meedoen aan seksuele spelletjes en martelingen en noemde hij het “grensverleggende” oefeningen. Dat ging tot en met verkrachtingen, die onder meer in de kapiteinscabine plaatsvonden.

Marc d.V.G. dreigde ermee de tieners te vermoorden als ze aan iemand vertelden wat er tijdens de weekends gebeurde, wat het jarenlange stilzwijgen van de slachtoffers verklaart.

De feiten werden in januari 2014 bij de politie gemeld, nadat een slachtoffer aan een psycholoog vertelde wat in het verleden gebeurd was.

De beklaagde bekende de feiten van seksueel misbruik, maar niet die van marteling.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER