Luister naar

Mexico-Stad huilt om scholieren

Nieuws
Met een uitzonderlijke solidariteit zetten Mexicanen de schouders onder de hulpverlening na een van zwaarste aardbevingen die Mexico-Stad ooit getroffen heeft. Iedereen hoopt dat onder de tientallen in elkaar gezakte gebouwen nog personen levend kunnen worden gered.
Edwin Timmer
woensdag 20 september 2017 om 21:37
Mireilla bivakkeert met haar hond en zonen in het park. Ze durft niet naar huis.
Mireilla bivakkeert met haar hond en zonen in het park. Ze durft niet naar huis. Edwin Timmer

Mexico-Stad

De autoriteiten stelden woensdag het dodental bij naar 225. Honderden gebouwen, waaronder woonhuizen, zijn gedeeltelijk verwoest. 40 procent van de hoofdstad – Mexico-Stad telt 9 miljoen inwoners – zit als gevolg van de beving zonder stroom.

Desondanks zetten politie, brandweer, vrijwilligers en honden hun zoektocht naar slachtoffers onverminderd voort.

Rond een ingestorte flat in de wijk La Roma bieden honderden vrijwilligers met mondkapjes en oranje hesjes hun hulp aan. ‘Ik denk dat ik vandaag hier harder nodig ben dan op mijn werk’, zegt Arturo Jilpadilla. Achter hem zijn soldaten en reddingswerkers op zoek naar een teken van leven tussen de puinhopen.

Even verderop in het Park Mexico brengen vrijwilligers grote hoeveelheden water, voedsel, wc-papier en dekens bij elkaar. Het is bedoeld voor de reddingswerkers en getroffen families. Op het plein midden in het park hebben slachtoffers geslapen van wie het eigen huis onbewoonbaar is verklaard. Bij velen zit de schrik van de aardschok er ook na een nachtje rust nog goed in.

‘Ik was alleen thuis toen ik de vloer voelde wiebelen’, zegt Mireilla die met haar hond en drie zonen naast een tentje zit. ‘Daarna hoorde ik een klap en begon het plafond te scheuren.’ De moeder probeerde naar buiten te rennen, maar de aardbeving werd zo hevig dat ze heen en weer werd geslingerd.

‘We hebben het gehaald. En mijn kinderen zijn in orde. Maar ik heb geen idee of we nog terugkunnen naar ons appartement.’ Ingenieurs van het comité Burgerbescherming bezoeken de hele dag door beschadigde gebouwen om te zien of ze tegen een volgende naschok of beving bestand zullen zijn.

basisschool

Bij de school Enrique Rebsamen – waarvan een vleugel van drie verdiepingen was ingestort – was er woensdag ook een moment van vreugde. Hulpverleners wisten een meisje levend onder het puin vandaan te krijgen. Het brengt het aantal geredde kinderen van de privéschool op twaalf. Daar staan echter 25 doden tegenover, 21 kinderen en vier volwassenen. Nog eens dertig worden nog vermist.

De aardbeving was met 7.1 niet eens de zwaarste die de stad ooit raakte. Maar het epicentrum lag dit keer wel heel dichtbij in de aangrenzende provincie Puebla. Bovendien hadden gebouwen anderhalve week geleden al een tik gekregen toen de zuidelijke staten Chiapas en Oaxaca een beving van 8.2 op de schaal van Richter te verwerken kregen.

Kerken in de stad liepen ook de nodige breuken en scheuren op. ‘Sommige waren al flink beschadigd na de vorige beving’, zegt Eduardo Medina, een woordvoerder van de katholieke kerk. Twee zijn er slecht aan toe.

‘In dat flatgebouw moeten nog zo’n tien personen vastzitten’, zegt hulpverlener Guadalupe, terwijl ze naar de berg puin wijst verderop in Avenida Amsterdam. Honderden vrijwilligers helpen er steen voor steen de puinhoop af te voeren. Af en toe gaan gebalde vuisten omhoog. ‘Stt’, ‘Stilte’, betekent het. Zodat ze kunnen horen of er een teken van leven klinkt. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Een propagandaposter met de slogan 'Macht ligt in de waarheid' in de Russische stad Efremov.

Wat maakt propaganda zo aantrekkelijk én gevaarlijk? 'Onze lelijkste gevoelens mogen er ineens zijn'

Waar oude gemeenschappen uiteenvallen, biedt propaganda een gevoel van saamhorigheid. Peter Pomerantsev weet hoe de groep die daarvoor valt, nog te bereiken is. 'We moeten erkennen dat we in oorlog zijn.'

Rakus behandelde een wond op zijn gezicht (boven) met bladeren waarna hij uiteindelijk helemaal genas (onder).

Orang-oetan Rakus behandelt diepe wond in zijn gezicht met geneeskrachtige plant

Een orang-oetan in Indonesië heeft zijn wond zorgvuldig behandeld met geneeskrachtige bladeren. Dat gedrag is nooit eerder waargenomen bij wilde dieren.

Demonstranten komen in Berlijn bijeen om zich uit te spreken tegen verschillende aanvallen op politici. ' Het is duidelijk dat de bereidheid de democratie omver te werpen in Duitsland momenteel vooral van extreem-rechts uitgaat', zegt extremisme-expert Hajo Funke.

Duitse politicoloog Hajo Funke na aanval op SPD'er: 'Extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen'

Vrijdag werd een SPD-politicus aangevallen in de Duitse deelstaat Saksen. Voor politicoloog Hajo Funke is het een teken dat extreem-rechts blaakt van het zelfvertrouwen, opgestuwd door het succes van de AfD.

De politie ontruimde maandagnacht het tentenkamp op Roeterseiland.

Pro-Palestijnse studentenprotesten zijn nu niet populair. Maar voor hoelang?

De tentenkampen op universiteiten leiden nu vooral tot irritatie. Maar de demonstraties tegen de Vietnamoorlog en apartheid leren dat dit mogelijk van korte duur is.

Zelensky tijdens een persconferentie op 29 april in Kyiv.

Twee Oekraïners gearresteerd om vermeende betrokkenheid bij Russisch moordcomplot op Zelensky

De Oekraïense veiligheidsdienst SBOe heeft twee mannen gearresteerd die worden verdacht van betrokkenheid bij een complot om president Volodymyr Zelensky te vermoorden.

Israëlische tanks dinsdagmorgen bij de grensovergang tussen Rafah en Egypte. De grensovergang is na de Israëlische operatie gesloten.

Wat gebeurt er in Rafah en hoe zit het met het staakt-het-vuren? Dit is de situatie in de Gaza-oorlog

Israëlische tanks hebben de grensovergang tussen Rafah en Egypte aan de Palestijnse kant ingenomen. Tegelijk gaan de gesprekken over een wapenstilstand door nadat Hamas met een alternatief plan akkoord zegt te gaan.