Vanavond wordt er voor het eerst Arabisch gezongen in ‘The Voice’

© vtm

Voor het eerst sinds de start van The Voice van Vlaanderen in 2011, zingt een kandidaat in het Arabisch. De primeur is voor Nabil Khemir, een 51-jarige jazzgitarist uit Hoogstraten die zijn geboorteland Tunesië verliet na de aanslagen. “Muziek is universeel, zeggen ze. Hopen dat het klopt.”

Tom De Leur

Habibi, Ya Nour El Ain, heet het liedje waarmee Nabil Khemir uit Hoogstraten vanavond de coaches van The Voice van Vlaanderen wil inpakken. Een liefdeslied dat “mijn lief, je bent het licht in mijn ogen” betekent. Het is de eerste keer in vijf seizoenen van The Voice van Vlaanderen dat het Arabisch weerklinkt, al was de kandidaat daar bij zijn auditie niet van op de hoogte: “Ik wist het niet”, zegt Nabil die een stevig mondje Nederlands spreekt, maar zich net iets veiliger voelt in het Frans. “Ik kende de Vlaamse versie van The Voice niet. Het is ook geen statement of zo. Het Arabisch is gewoon mijn moedertaal. Of Vlaanderen hier klaar voor is? Voor mijn stem of voor dit liedje? (lacht) Ik hoop van wel. Ik ben heel benieuwd. Muziek is universeel, zeggen ze toch.”

Samen met zijn Nederlandse vrouw en hun drie dochters woont Nabil nu anderhalf jaar in ons land. Ze hadden een goed leven in Tunesië: hij was een gelauwerd jazzgitarist en reisde aardig wat rond, zij was manager in een kledingbedrijf. Maar toen schoten terroristen 39 mensen dood op het strand van de kustplaats Sousse, in 2015. Nabil woonde vlak in de buurt. “Mijn dochter stond op het punt om aan dat strand te gaan zwemmen, het had echt slecht kunnen aflopen.” De aanslag kreeg het toerisme in Tunesië vrijwel in een oogwenk op de knieën: de toeristen bleven weg, de hotels en de restaurants liepen leeg, Nabil vond geen werk meer, het bedrijf waar zijn vrouw werkte, ging failliet. “We zijn vertrokken. Mijn vrouw en mijn dochters eerst, later ik. Naar België, omdat de grootouders van mijn vrouw Belg zijn en ze zich hier altijd meer heeft thuisgevoeld.”

Jazzgitarist, geen zanger

Hoewel hij zijn thuisland sinds de aanslag al heeft bezocht en heeft vastgesteld dat het toerisme zich in Tunesië heeft hersteld door de vele veiligheidsmaatregelen, is Nabil niet meteen van plan terug te keren. “Ik ben hier graag. En in Tunesië zijn er nog veel problemen, onder meer met de scholen. Mijn jongste dochter is 16, die studeert goed, we voelen ons veilig.”

Zijn muzikale carrière staat sinds zijn vertrek uit Tunesië wel op een heel laag pitje. “Hopelijk gaat dat nu veranderen. Voor mij isThe Voice ook een sprong in het duister, hoor: ik ben een jazz­gitarist, geen zanger.”

The Voice van Vlaanderen, vrijdagavond op VTM, 20.35 uur.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen