Luister naar

Meisjes willen ook graag een stoere onderbroek

Nieuws
De Hema maakt de kleding op de kinderafdeling genderneutraal. Op de afdeling ‘kids’ hangt nu kleding die zowel jongens als meisjes kunnen dragen. Maar waarom is dat nodig? Nathalie Krüger van Hema legt het uit.
Arjan van der Linden
woensdag 20 september 2017 om 20:10
Nathalie Krüger
Nathalie Krüger hema

Amsterdam

Wat verandert er bij Hema nu de kinderkleding genderneutraal wordt?

‘De grootste verandering is dat we de labels met ‘jongen’ of ‘meisje’ van de kleding af gaan halen. Als je als meisje dus een stoer shirt ziet hangen, kun je het gewoon meenemen zonder dat je je raar hoeft te voelen over het dragen van een jongensshirt.

Daarnaast kennen we straks in onze winkels niet meer de afdelingen ‘boys’ en ‘girls’, maar één afdeling met kleding voor ‘kids’. Ook wordt de collectie uitgebreid met kleding die er wat minder uitgesproken jongens- of meisjesachtig uitziet. De huidige collectie blijft dus wel gewoon bestaan: ook voor die mooie roze jurk kun je nog steeds bij Hema terecht.’

Waarom moet de kinderkleding genderneutraal worden?

‘We hebben vooral goed naar de klanten geluisterd. Het begon met de oproep van een tienjarig meisje, dat het zat was dat al het meisjesondergoed beplakt was met hartjes. Zij wilde ook weleens een stoere onderbroek. Uiteindelijk kwamen er steeds meer vergelijkbare verzoeken van ouders en kinderen binnen, waarop de directie besloot er iets mee te doen. Twee jaar geleden zijn we daarom begonnen met het aanpassen van onze modecollectie. Dat heeft nu dus geleid tot het genderneutraal maken van de kindercollectie.’

Op sociale media staan boze reacties. Hema wordt verweten een politieke keuze te maken of uit te zijn op een goedkope marketingstunt. Wat vindt u daarvan?

‘De reacties die we zien, lopen nogal uiteen: mensen reageren óf enorm positief of heel negatief en zelfs haatdragend. Wij willen echter alle kinderen in staat stellen de kleding te dragen die zij mooi vinden. Wij staan dus vierkant achter dit besluit. Met politieke keuzes van ons bedrijf heeft het dus helemaal niks te maken. Het enige waar we ons druk om maken is dat we zo veel mogelijk keuzes kunnen aanbieden in kinderkleding voor iedereen.’

Waarom is ervoor gekozen alleen de kinderkleding genderneutraal te maken en niet de kleding voor volwassenen?

‘Vanuit onze klanten kregen we heel specifiek het verzoek om genderneutrale kleding voor kinderen te maken. Voor volwassenen is daar blijkbaar toch wat minder vraag naar. Daarnaast is genderneutrale kinderkleding ook makkelijker te ontwerpen, omdat bij volwassenen de pasvorm van vrouwen en mannen afwijkend is.’

De voorkeuren en wensen van de klanten van verschillende Hema’s in Nederland kunnen nogal verschillen, kan ik mij voorstellen. Geldt dit besluit voor alle Hema’s, van Amsterdam tot Staphorst?

‘Ja hoor, dit is beleid dat we in elke vestiging uitrollen. Ook die in Staphorst!’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Leerlingen van een vmbo-school worden getoetst bij het landelijk praktijkexamen mobiliteit en transport.

Praktijkonderwijs en vmbo kampen met forse daling leerlingenaantallen, doorstroomtoets lijkt oorzaak

Er zijn sterke aanwijzingen dat de nieuwe doorstroomtoets in groep 8, die de kansengelijkheid in het onderwijs moet bevorderen, leidt tot een forse daling van het aantal leerlingen dat naar het praktijkonderwijs of het vmbo gaat.

Marielle Paul: liefst vaste docenten.

Externe docent bijna twee keer zo duur

Den Haag

Als de gemeente de hele buurt erbij betrekt, en eerlijk communiceert over de knelpunten, komt nieuwbouw sneller op gang.

Zo krijgen gemeenten nieuwbouw sneller van de grond. 'Betrek niet alleen directe buren erbij'

Woningzoekers moeten door bezwaren van mondige burgers langer wachten op een huis. Hoe kan een gemeente nieuwbouw sneller op de rit krijgen? Vier tips van experts.

ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.