Vliegtuig in Australië maakt noodlanding zonder wielen na urenlang rondcirkelen

In het Australische New South Wales heeft een vliegtuig een noodlanding moeten maken zonder landingsgestel. Dat meldt CNN. De piloot slaagde erin het toestel veilig aan de grond te brengen. Niemand raakte gewond.

emke
Bron: CNN, The Guardian

De 53-jarige piloot was nog maar net opgestegen toen hij een mechanisch probleem opmerkte. Hij maakte cirkels met het vliegtuig terwijl hij het probleem probeerde op te lossen. De piloot stelde later vast dat het landingsgestel niet naar beneden zou komen. Hij slaagde erin om het toestel, zonder wielen, veilig aan de grond te brengen.

Op beelden is te zien hoe het vliegtuig de landingsbaan nadert zonder het landingsgestel. Het toestel scheert over het asfalt tot het uiteindelijk tot stilstand komt. De hulpdiensten stonden massaal paraat, want de autoriteiten hadden zich voorbereid op een brandende noodsituatie. Op een nabijgelegen defensiebasis was zelfs al een operatiekamer ingericht. Maar dat was allemaal niet nodig, want alle inzittenden bleven ongedeerd.

© AP

Hoofdinspecteur Wayne Humphrey prees de piloot voor de geslaagde landing. Volgens hem reden de passagiers, twee zestigers, zelf met de auto terug naar huis, alsof er niets was gebeurd. “Het was een geweldig resultaat”, zegt hij. “De piloot heeft goed werk geleverd. We hadden contact met hem toen het vliegtuig in de lucht cirkelde en hij klonk heel kalm.”

De mensen die het vliegtuig naar beneden begeleidden in de controlekamer barstten in applaus uit toen ze zagen dat het veilig geland was, voegde Humphrey nog toe. Het vliegtuig zou een vlucht van 26 minuten maken van Newcastle naar Port Macquarie, ongeveer 400 kilometer ten noorden van Sydney.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER