Dit project is een samenwerking tussen de milieudienst, een aantal vrijwilligers en dierenartsen.© rr

Berlaar gaat van start met zwerfkattenproject: “Laat je buurt niet achter met een kater”

Berlaar -

Net als in elke gemeente leven er ook in Berlaar zwerfkatten. Om dierenleed en overlast voor de bevolking te vermijden, werkte het lokaal bestuur in samenwerking met enkele vrijwilligers en dierenartsen een zwerfkattenproject uit.

“Zwerfkatten of wilde katten zijn vaak nakomelingen van onze eigen huispoezen. Eén van de belangrijkste maatregelen in de bestrijding van een overpopulatie aan zwerfkatten is dan ook de sterilisatie van onze eigen katten. Zo hebben ze ook minder risico op besmettelijke ziekten en gaan gecastreerde katers ook minder zwerven”, legt het lokaal bestuur van Berlaar uit.

“Zwerfkatten leiden vaak een leven vol gevaar, honger en dorst en kampen met allerlei ziekten. Om dit probleem te beheersen, is het dus absoluut noodzakelijk dat we voorkomen dat ze zich verder voortplanten.” Daarom voorziet het lokaal bestuur een financiële en organisatorische ondersteuning aan vrijwilligers.

Via berlaar.be kan je zwerfkatten melden aan het lokaal bestuur. “Hoe sneller we het probleem kunnen aanpakken, hoe beter. Ook wanneer je twijfelt, kan je dus gerust een melding doen.”

Merk je een zwerfkatje op in je buurt? Dan zijn er twee mogelijkheden. Bij aanmelding van het dier, gaat een vrijwilliger zoeken en vangen. Vervolgens wordt het diertje naar een meewerkende dierenarts gebracht voor sterilisatie. Nadien wordt het teruggezet op de plek waar het gevonden werd.

Als vinder van het katje en inwoner van Berlaar kan je aangeven dat je het zwerfkatje wil houden en een warme thuis wil geven. “Onze diensten maken dan een attest klaar. Met dat attest kan je één van de meewerkende dierenartsen raadplegen. Het lokaal bestuur zal dan de kosten van sterilisatie dragen.”

Heb je een hart voor dieren en wil je graag bijdragen aan dit project door mee te werken als vrijwilliger? Ben je bereid je een paar uurtjes per week in te zetten om katjes op verschillende locaties in Berlaar op te halen en naar de dierenarts te brengen? Laat het weten via www.berlaar.be/vrijwilligerworden. Bovendien ontvang je een vrijwilligersvergoeding van de gemeente. (HB)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners