Frederik Delaplace
Foto: VRT

Opnieuw geen stemming over hoorzitting met VRT-CEO Delaplace in Vlaams Parlement, door te weinig aanwezigen in Mediacommissie

Er komt voorlopig geen hoorzitting met VRT-CEO Frederik Delaplace in het Vlaams Parlement. In de laatste bijeenkomst van de Commissie Media voor de verkiezingen op 9 juni is het niet meer tot een stemming gekomen. De commissieleden van N-VA waren niet aanwezig. Daardoor kon er geen geldige stemming worden georganiseerd.

Voor de middag had commissielid Orry Van de Wauwer (CD&V) opnieuw gevraagd om VRT-CEO Frederik Delaplace uit te nodigen in het Vlaams Parlement. Die vraag was vorige week al gesteld door verschillende partijen, maar N-VA en Vlaams Belang hebben dat toen tegengehouden.

Bij een nieuwe poging deze voormiddag hebben N-VA-parlementsleden Manuela Van Werde en Marius Meremans de commissie verlaten. Op die manier waren er onvoldoende commissieleden aanwezig om geldig te kunnen stemmen. "Ik begrijp die halsstarrigheid om te vermijden dat we de CEO kunnen horen niet", zegt Katia Segers (Vooruit). "Je moet altijd blijven praten." 

Klaas Slootmans (Vlaams Belang) herhaalde dat een hoorzitting voor zijn partij niet hoeft. "Het is niet aan ons om een waarheidscommissie te organiseren, maar aan de VRM (Vlaamse Regulator voor de Media, red.) om het mediadecreet te bewaken."

Ook na de middag geen stemming

Ook in de zitting na de middag waren alle N-VA-commissieleden afwezig, waardoor er opnieuw niet gestemd kon worden. Dit was de laatste bijeenkomst van de Commissie Media voor de verkiezingen op 9 juni. Op 8 mei komt het Vlaams Parlement nog een laatste keer samen, in de plenaire zitting. 

"Blijkbaar zijn alle middelen goed om een hoorzitting te verhinderen. Wat heeft men te verbergen?", vraagt commissievoorzitter Meyrem Almaci (Groen) zich af. "Als ik CEO van VRT was geweest, dan had ik hier al gezeten. Uit liefde voor mijn bedrijf en medewerkers, en om eventuele twijfels weg te nemen."

Wat voorafging

Begin deze week hebben de vakbonden ACV en ACOD bij VRT aan de raad van bestuur gevraagd om CEO Frederik Delaplace uit te nodigen in het Vlaams Parlement voor een hoorzitting. De raad van bestuur herhaalde daarop haar steun voor het VRT-management.

"Het is enkel aan ons als raad van bestuur om controle uit te oefenen op het management, en niet aan het Vlaams Parlement", reageerde Frieda Brepoels, voorzitter van de raad van bestuur.

De vraag van de VRT-vakbonden kwam er na commotie rond een nieuwe VRT-reeks die nog in de maak is. 'Knappe koppen' zou er gekomen zijn in overleg met het kabinet van Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), dat het programma ook zou betalen. Recent was er ook commotie over eventuele politieke inmenging rond de docureeks 'Het proces dat niemand wou', over het grensoverschrijdend gedrag door televisiemaker Bart De Pauw.

Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) was wel aanwezig in de Mediacommissie, om de verschillende vragen over de VRT te beantwoorden. Volgens hem is er omtrent geen enkel VRT-programma dat is uitgezonden of nog in de maak is - zoals 'Knappe koppen' - politieke inmenging geweest.

"De onafhankelijkheid van de VRT staat altijd voorop. Er is geen enkele indicatie dat er sprake is van politieke inmenging, voor welk programma dan ook. En er zijn al helemaal geen programma's 'besteld' door kabinetten of ministers", aldus Dalle. 

"De controle op de VRT komt toe aan de raad van bestuur. Ik bemoei me niet in de regeling van hun werkzaamheden. Ik heb niets te verbergen, en ik denk Frederik Delaplace ook niet."

Meest gelezen