© Geert Van de Velde

STANDPUNT. De hand van N-VA is een kans voor Groen

Groen gaat in Antwerpen niet in op het aanbod van Bart De Wever om met zijn N-VA een alternatieve coalitie te vormen. Voorlopig althans. Er zijn nochtans argumenten genoeg voorhanden om het veto tegen een samenwerking met de N-VA, dat Wouter Van Besien al in volle campagne heeft gesteld, opnieuw onder de loep te nemen.

Patrick Van de Perre

Groen kan twee dingen doen met de 18,1% van de stemmen, die het zondag van de Antwerpenaren gekregen heeft. Samen met sp.a en PVDA een keiharde linkse oppositie voeren. Dat zal ongetwijfeld voor vuurwerk zorgen. Maar aan het beleid van de volgende zes jaar zal een nieuwe oppositiekuur van Groen weinig tot niets veranderen.

Of Groen kiest ervoor om toch samen met de N-VA te besturen. De kaarten daarvoor liggen bijzonder gunstig. Groen is met elf zetels te groot om door Bart De Wever als noodzakelijk kwaad in de coalitie te worden opgenomen. En dat biedt kansen voor Wouter Van Besien.

De mogelijkheid om thema’s zoals mobiliteit, leefbaarheid en diversiteit progressiever te maken, liggen voor het grijpen. Want uiteraard weet ook Bart De Wever dat hij voor een eventuele deelname van Groen aan het beleid moet betalen. En alles wijst erop dat hij bereid is om dat te doen.

Natuurlijk is zijn uitgestoken hand aan Groen een onderdeel van een strategie. De uitnodiging dient om CD&V en Open Vld onder druk te zetten en hen te laten voelen dat zij voor N-VA niet als vanzelfsprekend de enige partners zijn om een coalitie te smeden. Maar Bart De Wever overweegt tegelijkertijd ook ernstig om met Groen de volgende zes jaar Antwerpen te besturen.

Dat klinkt misschien vreemd, maar is tegelijkertijd logisch. In een coalitie met twee partijen is er maar één partner waarmee rekening gehouden moet worden. En een coalitie met Groen geeft Bart De Wever de kans om het beleid van de afgelopen zes jaar op een aantal vlakken bij te sturen, zonder dat hij daardoor al te veel kritiek moet slikken van zijn achterban. Wees maar zeker dat dit de huidige en toekomstige burgemeester wat waard is.

Het is geen geheim dat Bart De Wever zijn visie op mobiliteit flink heeft bijgestuurd sinds het begin van de legislatuur. Wat de N-VA daarover achter de schermen vertelt, correspondeert steeds minder met hun officiële communicatie. Het zou veel te ver gaan om te zeggen dat Groen en N-VA hun visie op mobiliteit delen. Maar hier valt voor Wouter Van Besien wel degelijk een flinke winst te halen. En zo zijn er nog wel een paar thema’s te verzinnen.

Dat Groen niet meteen op het aanbod van de N-VA ingaat, is begrijpelijk. Amper een dag na de verkiezingen valt er nog heel wat te masseren binnen de eigen rangen. De hoop op een uitsluitend linkse coalitie is vervlogen en moet nog verwerkt worden. Het kost even tijd om het geweer van schouder te verwisselen.

Maar Groen zou zich vergissen door louter een beleefdheidsbezoek te brengen aan informateur Bart De Wever en vervolgens over te gaan tot de orde van de dag. Wouter Van Besien moet nu uitzoeken of het Bart De Wever menens is wanneer hij zijn hand naar Groen uitsteekt en hoe ver hij wil gaan om een coalitie te vormen. Als achteraf blijkt dat N-VA een politiek spelletje heeft gespeeld, kan een eventuele mislukking van de gesprekken zeker niet in de schoenen van Groen geschoven worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER