Luister naar

CDA kiest Pieter Heerma als nieuwe fractievoorzitter

Nieuws
Het CDA heeft Kamerlid Pieter Heerma tot nieuwe fractievoorzitter gekozen. Hij volgt Sybrand Buma op, die vorige week werd voorgedragen als burgemeester van Leeuwarden.
Gerard Beverdam Eduard Sloot
dinsdag 21 mei 2019 om 11:35

Den Haag

De 41-jarige Heerma is sinds 2012 Kamerlid, maar loopt al veel langer op het Binnenhof rond. Als persvoorlichter werkte hij al sinds 2001 voor de christendemocraten. Als Kamerlid is hij het meest bekend doordat hij samen met Buma onderhandelde over de deelname van het CDA aan het huidige kabinet. Hij gold daardoor als een zeer voor de hand liggende kandidaat voor het fractievoorzitterschap.

Heerma zegt dat hij in Buma’s voetsporen verder wil werken om ‘er te zijn voor de middenklasse van Nederland; de ruggengraat van onze samenleving’. Hij zegt te willen werken aan een nieuw verkiezingsprogramma voor het CDA. ‘Dat is een zware en verantwoordelijke taak, maar ik heb daar ook heel veel zin in.’ Verder stelt hij dat hij ‘wil knokken voor iets meer fatsoen en respect, ook in de Tweede Kamer’.

De nieuwe fractievoorzitter stelt een groot gevoel van plichtsbesef te voelen, en zegt dat hij geen ambitie heeft om partijleider – en daarmee straks lijsttrekker – te worden. Heerma zegt dat het hem helpt dat hij voor het CDA onderhandelde over het regeerakkoord. ‘Het is een groot voordeel als je alle ins en outs van de coalitiebesprekingen en de afspraken kent, en de mensen die daar aan tafel hebben gezeten.’

Pieter Heerma prijst vertrekkend fractieleider Buma voor het terugbrengen van rust en vertrouwen binnen de CDA-Kamerfractie. Buma trad in 2010 aan, toen de partij diep verdeeld was over samenwerking met de PVV. Buma op zijn beurt noemt Heerma iemand die staat voor het CDA en ‘vastberaden, eerlijk en recht door zee’ is. ‘Hij doet het absoluut niet voor zichzelf en weet dat hij een dienende functie heeft. Hij gaat die ook heel goed uitvoeren.’

Heerma treedt in de voetsporen van wijlen zijn vader Enneüs Heerma, die van 1994 tot 1997 ook fractieleider van het CDA was. ‘Ik kan niet ontkennen dat dit bij mij een gevoel oplevert van een cirkel die rond is. Tegelijk kan ook niemand ontkennen dat het fractievoorzitterschap van mijn vader niet alleen maar een onverdeeld succes is geweest. Dat houdt mij met mijn benen op de grond.’

De nieuwe fractievoorzitter ziet ook verschillen met zijn vader. ‘Mijn vader was Friese boerenzoon, opgegroeid op het platteland die de eerste was van zijn generatie die ging studeren in de grote stad. Mijn achtergrond is dat ik ben opgegroeid in een grote stad, vanaf jongsaf aan veel kansen heb gehad die ik minder heb hoeven bevechten dan hij dat heeft moeten doen, en ook dat vormt je als een ander mens.’ <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij wil in zijn nieuwe functie bijdragen aan de publieke zaak.

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij naar Raad van State. 'Terugkeer naar mijn eerste liefde'

Voormalig SGP-leider Kees van der Staaij gaat aan de slag bij de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan van de regering. Het kabinet benoemt hem tot 'staatsraad': een adviesfunctie bij dit 'Hoge College van Staat'.

Robbert Dijkgraaf, demissionair minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, en Dilan Yesilgöz, demissionair minister van Justitie en Veiligheid, voorafgaand aan het debat in de Tweede Kamer over antisemitisme.

Waarom een debat over antisemitisme een positieve manier van symboolpolitiek is

De Kamerbrief met antwoorden van Dilan Yesilgöz over nareis op nareis toont dat de VVD-leider gelogen heeft. Een politieke doodzonde, zegt politiek commentator Sjirk Kuijper in de Politieke Podcast.

Minister-president Mark Rutte tijdens een persconferentie met president Recep Tayyip Erdogan van Turkije. De ontmoeting staat in het teken van de oorlog in Oekraine.

Rutte naar Turkije voor 'sollicitatiegesprek' met Erdogan: benoeming tot Navo-chef dichterbij

De reis van demissionair premier Mark Rutte naar Ankara om president Erdogan te paaien is onderdeel van een ‘uitgekiende strategie’ die de weg moet banen naar zijn benoeming als secretaris-generaal van de NAVO.

Gerd Leers: 'Als je in de coalitie een partij hebt die de hele dag bezig is om gelijk te krijgen, is zo’n kabinet geen lang leven beschoren.’

Gerd Leers kent alle foefjes van Wilders: 'Hij zei altijd: 'Je weet toch hoe de politiek werkt?''

Gerd Leers kreeg geregeld de volle laag van Geert Wilders. Hij moest er als migratieminister mee dealen en dat beviel hem slecht. Hij waarschuwt andere formerende partijen alvast: met de PVV-leider gaan zij het nog lastig krijgen.

PVV-Kamervoorzitter Martin Bosma is al jaren een verklaard fan van de koning. 'Hij doet het geweldig.'

De bekering van Helder en de knieval van Bosma: hoe Willem-Alexander met grappen de PVV ontwapende

Het PVV-wetsvoorstel om de koning uit de regering te wippen, ligt werkloos op de plank. De indiener, Lilian Helder, is bekeerd tot het monarchisme van BBB. En Martin Bosma vindt de koning 'een verdomd aardige kerel'.

VVD-leider Dilan Yesilgoz sprak over duizenden nareizigers per jaar. In de praktijk gaat het om een fractie daarvan.

'Nareis op nareis op nareis': vijf vragen over de politieke leugens van VVD-leider Dilan Yesilgöz

De ‘duizenden vluchtelingen’ die volgens Yesilgöz via nareis op nareis naar Nederland komen bestaan niet blijkt uit Kamervragen die zij zélf heeft beantwoord. Welke politieke gevolgen heeft de leugen van Yesilgöz?