Hoogdagen van de koers: vanaf nu is er om de drie dagen een wedstrijd

© BELGA

We zijn half maart en dus is de spielerei voorbij: het klassieke voorjaar kan in alle hevigheid losbarsten. En de wielerliefhebber moet niet op zijn honger blijven zitten, met vanaf nu nog 13 wedstrijden op iets meer dan een maand, of één koers om de drie dagen. Met enkele wijzigingen in het programma: zo wisselde Dwars door Vlaanderen van plaats met de Driedaagse en wordt deze koers op woensdag 28 maart de laatste wedstrijd voor de Ronde van Vlaanderen. Een overzicht van deze hoogdagen van de koers.

vml

Bekijk hier de volledige wielerkalender!

Het profpeloton streek deze week neer in Vlaanderen voor Nokere Koerse op woensdag en Handzame Classic op vrijdag, zaterdag zijn alle ogen weer (even) gericht op Italië voor de eerste van vijf Grote Monumenten: Milaan-Sanremo.

Ronderenners in Vlaanderen

Daarna keert de koers echter terug naar Vlaamse bodem, om deze keer ook een poosje te blijven. En dit jaar is het ook uitkijken naar ronderenners die op de Vlaamse kasseien zich komen voorbereiden voor de negende rit in de Tour de France, waar de renners 22 kilometer kasseien voorgeschoteld krijgen. Zo zal Vincenzo Nibali aan de start van de Ronde van Vlaanderen staan terwijl Romain Bardet en Mikel Landa dan weer op de (voorlopige) deelnemerslijst van Dwars door Vlaanderen prijken.

Pas op vrijdag 23 maart koerst Peter Sagan met de Record Bank E3 Harelbeke een eerste keer in Vlaanderen, twee dagen later volgt Gent-Wevelgem. De drievoudige wereldkampioen is niet voorzien voor Dwars door Vlaanderen, de woensdag voor de Ronde van Vlaanderen. En ook niet voor de Scheldeprijs, de woensdag na de Ronde.

Nieuwigheden: gewijzigde kalender en aangepaste parcoursen

Dit jaar is de eerste Vlaamse koers na de Primavera de Driedaagse De Panne-Koksijde, die echter een grondige facelift heeft gekregen. Niet alleen werd de wedstrijd een weekje naar voren geschoven in de kalender, waardoor het niet langer de laatste koers is voor de Ronde van Vlaanderen, maar er werd ook gesleuteld aan het hele concept. Zo is er dit jaar slechts 1 koersdag voor de mannen, op woensdag 21 maart van Brugge naar De Panne, en de dag nadien staat er enkel nog een wedstrijd voor vrouwen op het programma.

Met de E3 Harelbeke op vrijdag en Gent-Wevelgem op zondag volgen de klassiekers elkaar in sneltempo op, vanaf dit jaar komt Dwars door Vlaanderen vlak voor de Ronde van Vlaanderen. En dat is niet de enige verandering. Omdat Flanders Classics de Oude Kwaremont en de Paterberg wil reserveren voor de Ronde, verdwijnen die twee hellingen uit Dwars door Vlaanderen. In de plaats krijgen de renners de Kluisberg (2 keer) en de Knokteberg (3 keer) op hun boterham. De finale, met het Vossenhol, de Holstraat en de Nokereberg, blijft ongewijzigd.

De Ronde van Vlaanderen, de hoogmis van het Vlaamse wielervoorjaar, wordt dit jaar op 1 april gereden. De woensdag daarna is het de Scheldeprijs. Die start is verhuisd van Antwerpen naar Terneuzen, in Nederland. Daarna gaat het door Zeeland richting Schoten, waar 3 plaatselijke ronden worden afgewerkt. De organisatie hoopt dat de wind van de partij is in Zeeland, wat voor een spectaculair koersverloop kan zorgen.

Na de kasseirenners, komen de klimmers

Na Parijs-Roubaix op 8 april komen de klimmers erbij, te beginnen van de Brabantse Pijl. Daarna is het de beurt aan de hellingen van Nederlands Limburg in de Amstel Gold waarna de Ardense hellingen in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik de periode van (Vlaamse) klassiekers kan worden afgesloten.

En dan kunnen we weer uitkijken naar rittenkoersen als de Ronde van Romandië, de Giro d’Italia, de Dauphiné Liberé, de Ronde van Zwitserland en uiteraard de Tour de France...

Overzicht:

14/3: Nokere Koerse

16/3: Handzame Classic

17/3: Milaan-Sanremo

21-22/3: Driedaagse De Panne-Koksijde

23/3: E3 Harelbeke

25/3: Gent-Wevelgem

28/3: Dwars Door Vlaanderen

1/4: Ronde van Vlaanderen

4/4: Scheldeprijs

8/4: Parijs-Roubaix

11/4: Brabantse Pijl

15/4: Amstel Gold Race

18/4: Waalse Pijl

22/4: Luik-Bastenaken-Luik

Bekijk hier de volledige wielerkalender!

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen