Zo zou de nieuwe verkaveling in het Poederkot er volgens de projectontwikkelaars uit kunnen gaan zien.© Miix

Actiegroep vraagt stad om plan voor Poederkot negatief te adviseren

Herentals -

De ontwikkelingsplannen voor het zogenaamde Poederkot in Herentals lagen een tijdje stil omdat de bouwheer een milieueffectenrapport (MER) moet opmaken. Nu dat ingediend is, dringt de actiegroep SOS Poederkot er bij het Herentalse stadsbestuur op aan dat negatief te adviseren.

Hans Otten

Het stadsbestuur besliste precies twee jaar geleden om de lopende vergunningsaanvraag voor het grootschalige woonproject Poederkot stop te zetten. Die aanvraag was ingediend door Gentse projectontwikkelaars Durabrik en Miix voor de eerste fase van hun ‘verkaveling-nieuwe-stijl’ op de beboste site van de vroegere munitiefabriek Poederkot. De stad eiste dat de bouwheren de MER-studie niet beperken tot de eerste aangevraagde fase voor 152 wooneenheden, maar meteen al uitbreiden naar fases 2 en 3. Die zouden in de komende decennia nog eens zowat driehonderd wooneenheden inhouden. In die studie moesten ook de effecten op mobiliteitsvlak, waterhuishouding, biodiversiteit, geluidsimpact en ruimtelijke inpassing in de bestaande wijk Wuytsbergen-Ekelen worden opgenomen.

De ontwikkelaars dienden vorig jaar een eerste versie van het bredere rapport in, maar dat kreeg negatieve adviezen van onder meer stad Herentals en Agentschap Natuur en Bos. Intussen is een herziene versie van de studie klaar, waarbij opnieuw verschillende openbare instanties een advies moeten uitbrengen. De buurtgroep SOS Poederkot, die er twee jaar geleden door allerlei acties voor zorgde dat er achthonderd bezwaarschriften werden ingediend, dringt er nu bij de stad op aan om opnieuw een negatief advies te geven.

“Laatste groene long”

“De verkavelaar probeert met een herwerkt MER het stadsbestuur te overtuigen dat het bouwproject totaal geen aanzienlijke impact zal hebben. Nochtans gaat het hier om het grootste vastgoedproject ooit in Herentals”, stelt SOS Poederkot. “We vragen het stadsbestuur de studie kritisch te bekijken en te concluderen dat deze megaverkaveling van onder andere vijftien woontorens in de laatste groene long aan het station totaal geen meerwaarde biedt voor de Herentalsenaar. Indien het schepencollege het algemeen belang voorop stelt, is enkel een sterk afgeschaald project op de onbeboste delen ruimtelijk in te passen. Met de verkiezingen in het vooruitzicht, vraagt ons comité de eigen burgers in plaats van duizenden kubieke meters beton voorop te stellen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Herentals