Belgische en Nederlandse volleybalfederaties richten gezamenlijke competitie op

Vanaf volgend seizoen wordt in het volleybal een Belgisch-Nederlandse competitie opgericht. De plannen lagen al langer op tafel en hebben nu na uitgebreid onderzoek concreet vorm gekregen, zo is donderdag bevestigd.

Bron: BELGA

In de BeNe Conference zal de top vier van beide landen bij de mannen en de vrouwen het van februari tot april tegen elkaar opnemen in een grensoverschrijdende competitie. De eindstand zal bepalen wie zich kwalificeert voor de BENE Cup, een eendaags evenement eind december.

Het seizoen in beide landen zal nog steeds op gang worden gefloten met nationale competities van september tot februari. Aansluitend stoot de top vier uit beide landen door naar de BeNe Conference, die in februari 2025 uit de start blokken schiet en tot april zal duren. Daarin zullen acht clubs zowel thuis als uit tegen elkaar spelen, met als inzet de titel van BeNe Conference kampioen. De overige teams, buiten de top 4, zullen strijden in een zogenaamde "challenge poule". Aansluitend worden in beide landen de play-offs afgewerkt, die bepalen wie Belgisch en Nederlands kampioen wordt. 

Daarnaast wordt dus een BeNe Cup opgericht. Daarin spelen de kampioenen van beide landen bij zowel de mannen als de vrouwen. De eerste editie daarvan staat eind dit jaar, op 29 december, geprogrammeerd in het Nederlandse Den Bosch.

Het volleybal volgt met deze grensoverschrijdende competitie het voorbeeld van het basketbal (BNXT League) en het handbal (BENE-League), waarin al langer Belgische en Nederlandse clubs tegen elkaar strijden. "De lancering van de BeNe Conference is een mijlpaal voor het Belgische en Nederlandse volleybal. Het brengt niet alleen nieuwe kansen, maar versterkt ook de banden tussen onze twee landen", onderstreept Luc Haegemans, voorzitter van de Lotto Volley League.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Volleybal