© BELGA

Lydia Peeters reageert fors na kritiek van Waalse regering: “Als werken worden stilgelegd, moet tunnel dicht”

De werkzaamheden aan het Leonardkruispunt moeten worden voortgezet, anders zal de Leonardtunnel afgesloten moeten worden. Dat concludeert Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) nadat ze een advies vroeg aan een externe tunnelveiligheidsbeambte.

lto, wer

De werken aan het Leonardkruispunt beroeren al sinds vorige week de gemoederen. De tweede fase is deze week van start gegaan, waardoor de afrit richting Waterloo vanuit Oudergem tot oktober gesloten wordt. Aanvankelijk ging dat enkel ‘s nachts gebeuren, maar omdat de Leonardtunnel er slechter aan toe is dan eerst gedacht, moet er ook overdag worden doorgewerkt. De Waalse en Brusselse regering en verschillende gemeenten hadden een uitstel van de werken gevraagd, maar Peeters besliste om de werken te laten doorgaan zoals gepland omdat ze geen uitstel toelaten.

LEES OOK. Nu ook Franstalig België woedend op minister Peeters door Vlaamse wegwerkzaamheden: “Maar we kunnen niet terug”

Veiligheid

De minister vroeg na de vraag van de gemeenten en de gewesten nog een advies aan een externe tunnelveiligheidsbeambte. Die bevestigt dat zowel de bouwkundige staat als de staat van de tunneltechnische installaties zo slecht is, dat de veiligheid onvoldoende gewaarborgd kan worden op langere termijn, zegt ze.

“Dankzij een aantal mitigerende maatregelen, waaronder het verlagen van de maximumsnelheid, het aanpassen van het vluchtconcept en het aanbrengen van tijdelijke tunnelverlichting en een beperkt aantal camera’s, is de situatie tijdens de werkzaamheden gedurende een korte duur weliswaar aanvaardbaar maar er is weinig respijt”, klinkt het in het persbericht.

(Lees verder onder de foto)

Doordat er ook overdag aan het Leonardkruispunt gewerkt wordt, is er veel hinder voor Walen die bijvoorbeeld naar de luchthaven rijden.© BELGA

“Indien we de werken onderbreken, waardoor ze langer duren, lopen we een zeer hoog risico dat we de tunnel omwille van de veiligheid van alle weggebruikers volledig moeten afsluiten”, concludeert Peeters.

De minister benadrukt nog dat de werken wel degelijk uitgebreid werden voorbereid, en dat ze zich bewust is van de ingrijpende impact op de mobiliteit in de brede omgeving. Het Agentschap Wegen en Verkeer zal er dan ook alles aan blijven doen om de hinder te minimaliseren, zegt ze. “Het is in ieders belang om de weggebruikers en de omwonenden vooral oplossingen te bieden, de leefkwaliteit van de omliggende gemeenten moet houdbaar blijven. Hier wordt momenteel de nadruk op het ontmoedigen van verkeer richting het Leonardkruispunt gelegd en het bevorderen van duurzame alternatieven zoals het openbaar vervoer of de fiets.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer