Sneeuwlaagje in West-Vlaanderen, maar vlotte ochtendspits

© BELGA

Automobilisten hebben alternatieven gezocht vanochtend. De ochtendspits verliep dus ondanks lichte sneeuwval rustig. De spitsstroken gaan een hele dag open.

Eveline Vergauwen

Een uurtje later dan verwacht, bereikte vanmorgen de eerste sneeuw ons land. Antwerpen en Brussel bleven daarom gespaard van neerslag tijdens de ochtendspits. Er stond zo’n 110 kilometer file in Vlaanderen, minder dan de gebruikelijke 160 kilometer op een gemiddelde dinsdag.

De sneeuw dwarrelde wel in West-Vlaanderen neer, wat tot verkeersproblemen leidde in de regio Brugge - Oostende. Op de E40 en de A10, maar ook op lokale wegen ontstond file.

Het Vlaams Verkeerscentrum blijft net als gisteren adviseren om niet-dringende verplaatsingen uit te stellen. Dat advies lijkt zeker opgevolgd te zijn, getuige de rustige ochtend op de Antwerpse ring. Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum vermoedt dat een aanzienlijk aantal pendelaars voor alternatieven of voor thuiswerken heeft gekozen.

Spitsstrook

De sneeuwzone verschuift nu langzaam richting het centrum van het land. ‘Op alle snelwegen met een spitsstrook, zetten we de spitsstroken vandaag uitzonderlijk een hele dag open’, zegt Bruyninckx. ‘Zo vermijden we dat ze ingesneeuwd zou geraken zodra het er begint te sneeuwen.’ Dat geldt op de E17 rond Gent, in de provincie Antwerpen (E313 en E19 Noord) en op de E40 rond Leuven.

Rond 16.00u zou de sneeuw via Limburg ons land verlaten. Verwacht wordt dat de avondspits zal meevallen.

Nog enkele tips van Touring voor de sneeuwval vandaag:

  • Bewaar een dikke jas of een deken in je voertuig
  • Neem een noodpakket met eten en drinken mee
  • Plaats een karton op de voorruit
  • Breng met een doek een beetje shampoo aan op de ruit (tegen het aanwasemen)
  • Gebruik je handrem niet (parkeer in versnelling)