Luister naar

Reddingsactie Julen opnieuw vertraagd

Nieuws
De reddingsactie van de tweejarige Julen, die ruim een week geleden in een diepe put in Spanje viel, is opnieuw vertraagd. De verticaal geboorde schacht bleek scheef te lopen. Ondertussen heeft een rechtbank in Málaga een onderzoek naar het ongeval ingesteld.
Sanne van Grafhorst Sanne van Grafhorst
dinsdag 22 januari 2019 om 15:14

Málaga

De verticale reddingsschacht die geboord is naast de put waarin Julen zit, bereikte maandagavond de juiste diepte, bericht de Spaanse krant El País. Dat duurde veel langer dan verwacht, omdat de reddingswerkers elke keer op harde rotslagen stuitte.

Het team van mijnwerkers moet de laatste vier meter tussen de verticale schachten overbruggen door een horizontale tunnel te graven. De bedoeling was, hier dinsdag rond het middaguur mee te beginnen, nadat de tunnel met een speciaal hiervoor op maat gemaakte buis tegen instorten beveiligd zou zijn.

Halverwege bleef de buis echter steken omdat de tunnel niet volledig recht bleek te lopen, meldt de Spaanse krant Europa Press. Om te voorkomen dat de buis kapot gaat of blijft vastzitten, is besloten eerst het probleem van de scheve wanden te verhelpen. Dinsdagmiddag begonnen de reddingswerkers opnieuw met het boren van de tunnel. Zij wilden dit keer geen indicatie geven van de duur van de actie.

gerechtelijk onderzoek

Julen zit vermoedelijk zo’n zeventig meter onder de grond vast. De tweejarige jongen viel op zondag 13 januari tijdens het spelen in Totalán, in de Spaanse provincie Andalusië, in een put van ongeveer 107 meter diep. De opening was maar 25 centimeter breed - net groot genoeg om de jongen diep onder de grond te laten verdwijnen. Zijn vader, die samen met de moeder van Julen nauwelijks van de zijde van het reddingsteam wijkt, zag het gebeuren. Het echtpaar verloor in 2017 ook al hun zoon Óliver, de oudere broer van Julen. De driejarige jongen kreeg een hartstilstand tijdens een wandeling op een strand.

Dinsdag maakte een rechtbank in Málaga bekend een onderzoek in te stellen naar de omstandigheden die ertoe hebben geleid dat Julen in de put viel, meldt El País. Het bedrijf dat de put in december boorde om grondwater op te pompen, had daar geen vergunning voor.

hoop

Wanneer er eindelijk een begin gemaakt kan worden met de horizontale schacht, kan het nog steeds uren duren voordat Julen bereikt wordt. Voor de horizontale tunnel kunnen geen machines gebruikt worden, vanwege de kans op instortingsgevaar. De reddingswerkers moeten dus handmatig, onder meer met behulp van beitels, gaan graven. Een zware klus, waarbij de acht reddingswerkers elkaar zullen afwisselen.

Met een speciaal hiervoor gebouwde ‘lift’ dalen elke keer twee mensen naar beneden af om te graven. Onder de metalen kooi kunnen de mijnwerkers in een laadbak de grond en het puin kwijt dat tijdens het graven los komt. In totaal is er ruimte voor zo’n vijfhonderd kilo aarde.

Wanneer het reddingsteam de peuter bereikt, zullen ze hem via de lift en de gebouwde verticale schacht naar boven brengen. Het is niet bekend of de peuter nog in leven is.

‘Geef de hoop niet op’, zegt de Chileense ingenieur Rodrigo Reveco tegen de Spaanse krant El Mundo. In 2010 was Reveco betrokken bij de reddingsactie van 33 mijnwerkers die op zevenhonderd meter onder de grond waren komen vast te zitten in Chili. Hij is ook aanwezig bij de Spaanse reddingsactie. ‘Het is ons na zeventien dagen gelukt om de mijnwerkers levend te redden’, benadrukt hij. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Bosbrand op het Griekse eiland Rhodos in juli 2023.

Jaar vol klimaatrampen in Europa

Voor Europa was 2023 een jaar vol klimaatrampspoed. Europeanen werden meer dan ooit geteisterd door 'extreme hittestress', in het verdroogde Griekenland woedde de grootste bosbrand die de EU ooit meemaakte en zo'n 1,6 miljoen mensen kregen te maken met overstromingen.

Volgens de onderzoekers heeft UNRWA ‘robuuste procedures’ om het VN-principe van neutraliteit te waarborgen.

Israël heeft volgens onderzoek geen bewijs geleverd dat UNRWA-personeel behoort tot Hamas

Israël heeft tot nu toe geen ondersteunend bewijs geleverd dat medewerkers van de VN-hulporganisatie UNRWA behoren tot Hamas en andere Palestijnse strijdgroepen. Tot deze conclusie komt een onafhankelijk onderzoek.

Vooral de invasie van Oekraïne door Poetin - hier in de cockpit van een TU 160-M strategische bommenwerper - heeft tot een nieuwe  wapenwedloop geleid.

De militaire uitgaven zijn wereldwijd op een absolute recordhoogte en stijgen ongekend snel

Wereldwijd zijn de militaire uitgaven gestegen naar een absolute recordhoogte van 2.294 miljard euro. Niet alleen in Europa en het Midden-Oosten, maar in alle regio’s namen de uitgaven toe.

Anti-abortusdemonstratie in 2023 in Rome.

Italië wil anti-abortusactivisten toegang geven tot abortusklinieken: 'Mogelijkheid voor reflectie'

De Italiaanse regering is van plan om anti-abortusactivisten toegang te geven tot centra voor gezinsplanning. Het Italiaanse lagerhuis nam een wet aan waarin dat wordt geregeld. Critici noemen het een aanval op het recht op abortus.

‘Rusland wint ongeveer een kilometer terrein per week, dat kan Oekraïne nu stoppen’, zegt Osinga. Belangrijk zijn met name 155mm-granaten, de standaardmunitie voor westerse houwitsers.

Nieuwe steun kan snel het Oekraïense front bereiken, maar zal niet direct het verschil maken

De afgelopen maanden waarschuwde hij steevast voor een nederlaag, nu denkt president Zelensky dat Oekraïne ‘kans maakt op de overwinning’. Door het steunpakket van de VS is de hoop terug.

De familie Reijnoudt op de compound in Juba. 'Ik geloof er echt in dat ik met de vluchten van MAF iets kan betekenen voor het individu', zegt Gerbrand.

Van Scherpenzeel naar conflictgebied in Zuid-Soedan. Familie Reijnoudt emigreerde om te werken voor MAF

Hoe is het om met je gezin te verhuizen naar een stad in een conflictgebied? Gerbrand en Gerlinda Reijnoudt emigreerden met hun drie kinderen naar Zuid-Soedan. ‘Door jaren van oorlog zijn gezinnen verscheurd.’