Luister naar

Leerlingendebat: Als je iemand ziet die somber lijkt te zijn, spreek je diegene daarop aan?

Nieuws
-
dinsdag 22 januari 2019 om 02:57

Het antwoord van havo 4, csg De Lage Waard in ­Papendrecht.

Eldert:

Als iemand somber is, zou ik voor diegene een broodje of zoiets in de kantine halen. Dat maakt iemand, denk ik, wel blijer.

Jaïra:

Als ik iemand zie die somber is, wil ik achterhalen hoe dit komt. En diegene daarin proberen te steunen. Ik wil vooral luisteren en ­proberen om, als iemand er niet over wil praten, zijn gedachten ergens anders op te richten.

Joël:

Ik zou iemand opvrolijken en dan ligt het eraan wat iemand nodig heeft. Met sommigen moet je leuke dingen doen of grappen maken.

Tessa:

Als ik iemand niet zo goed ken, zou ik niet snel vragen of hij somber is. Het moet iemand zijn die dicht bij me staat.

Berend:

Ik zou het ook eerder vragen aan iemand die dicht bij me staat; je interesseert je meestal meer voor mensen die je goed kent.

Sharon:

Iemand die je niet kent, kan zeggen: ‘Waar ­bemoei je je mee?’ Dat houdt me tegen.

Noortje:

Als je somber bent, vertel je dat eerder aan iemand die dicht bij je staat. Anders zeg je sneller dat er niets aan de hand is.

Jaïra:

Maar al zegt iemand dat er niets is, je hebt met je vraag laten zien dat je er voor de ander wilt zijn. Dan voelt diegene zich misschien minder alleen. Het is uiteindelijk je eigen keuze of je over je somberheid praat.

Linda:

Ik denk juist dat sommigen eerder over somberheid praten tegen mensen die ze niet (zo goed) kennen. Dan maakt het toch niet zo veel uit wat je vertelt.

Noortje:

Maar dan weet je niet of diegene te vertrouwen is. Die kan ook gaan roddelen.

Mike:

Ik zou alleen aan vrienden of familie vertellen dat ik somber ben.

Jaïra:

Ik zou iemand die ik niet goed ken, liever ook niet opschepen met mijn problemen.

Berend:

Ik ga liever met blije mensen om. Zijn het vrienden of familieleden dan zou ik wel wel ­gewoon met ze praten als die somber zijn. Maar blije mensen kunnen iemand nog somberder maken: de anderen hebben iets wat diegene zelf mist.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Wat is volgens u de grootste bedreiging van onze vrijheid? 'In de angst onze vrijheid te verliezen'

Zondag 5 mei is het Bevrijdingsdag. Wat betekenen vrijheid en Bevrijdingsdag voor u? Zijn er bedreigingen voor onze vrijheid? 'Na de Tweede Wereldoorlog waren de woorden: ‘Nooit meer.’ En toch gebeurt het nu.'

Risicogroepen konden dit najaar een nieuwe vaccinatie krijgen tegen corona, zoals in Tiel. Het vaccin heeft in 'alleen al in Europa 1,4 miljoen levens gered'.

Aan het gesprek over vaccinaties werkt de wetenschap volop mee, maar wel op basis van feiten

Communicatie over nieuwe vaccins is complex, maar doe niet alsof wetenschappers daar niet eerlijk over zijn, stellen de hoogleraren Marc Bonten en Roland Pierik. Ook in coronatijd werd er niets verzwegen.

Afbeelding

Neem afstand van de zogenaamde verdedigers van de Joods-christelijke traditie

Pastor en oud-hoogleraar Herwi Rikhof wenst niet verdedigd te worden door mensen die zich wel beroepen op de Joods-christelijke traditie, maar haar duidelijk niet kennen.

De 5 euro voor het entreekaartje voor Venetië is voor de bovenmodaal verdienende toerist een lachertje - een kopje cappuccino op Piazza San Marco is al gauw twee keer zo duur

Er is wat voor te zeggen om bij Roermond op de A2 slagbomen te installeren met een betaalhokje

Toeristen die de Italiaanse stad Venetië bezoeken moeten entreegeld betalen. Zo’n maatregel zou volgens Peter de Waard ook in Nederland passen. Net zoals er betaalhokjes staan op Franse snelwegen.

Het zou politiek filosoof Govert Buijs niet verbazen als de speech van Eva Vlaardingerbroek de geschiedenis in gaat als een soort tegenhanger van de I have a Dream-speech van Martin Luther King.

Eva Vlaardingerbroek is wellicht de meest invloedrijke Nederlandse op dit moment

Vijftig miljoen keer bekeken op Twitter/X binnen één week! Politiek filosoof en hoogleraar Govert Buijs noemt de speech van Eva Vlaardingerbroek vorige week in Hongarije, een doorbraakmoment van nieuw-rechts.

René de Reuver: 'Denk bij het uitbrengen van je stem niet alleen aan wat jou het meeste oplevert, maar evenzeer aan waar die ander mee gediend is.'

René de Reuver: 'Het gaat bij deze verkiezingen om Europa onder God of Europa zonder God.'

Christelijke waarden staan in Europa onder druk, merkt PKN-scriba scriba René de Reuver. Het is daarom van cruciaal belang dat christenen hun stem uitbrengen.