Meer aandacht voor veiligheid tijdens dodenherdenking

Nieuws
In heel Nederland zijn zaterdag bijeenkomsten en plechtigheden in verband met dodenherdenking. Om 20.00 uur is het twee minuten stil om mensen te herdenken die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. Bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam gelden dit jaar extra veiligheidsmaatregelen om de kans op protestacties of verstoringen te verkleinen. Zo wordt er met een reserveringssysteem gewerkt en worden alle aanwezigen bij aankomst gefouilleerd.
anp
zaterdag 4 mei 2024 om 04:25 aangepast 07:09
Afbeelding
beeld anp

Ook voor de herdenking op het Nationaal Ereveld in Loenen zijn aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen. Het is onbekend welke dat zijn. De herdenkingsceremonie op de erebegraafplaats in de Gelderse plaats, waar bijna 4000 Nederlandse oorlogsslachtoffers begraven liggen, begint om 13.30 uur.

De Eerste en Tweede Kamer herdenken de oorlogsslachtoffers zoals ieder jaar op 4 mei bij de Erelijst van Gevallenen, waarop bijna 18.000 namen staan van in de oorlog gesneuvelde militairen en verzetsstrijders. Ook demissionair premier Mark Rutte en staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) leggen daar een krans, namens de Rijksministerraad.

Televisie-uitzending

Op het Militair Ereveld Grebbeberg in Rhenen is de nationale militaire dodenherdenking. Onder anderen prinses Margriet, Pieter van Vollenhoven en demissionair staatssecretaris van Defensie Christophe van der Maat zijn daarbij. Ook in de voormalige concentratiekampen Amersfoort, Westerbork en Vught zijn herdenkingsplechtigheden.

De jaarlijkse herdenking op de Waalsdorpervlakte bij Wassenaar is te zien op RTL 4. De NOS zendt op NPO 1 de Nationale Herdenking op de Dam uit, waar koning Willem-Alexander en koning Máxima de eerste krans leggen en burgemeester Femke Halsema een toespraak houdt. De 92-jarige Joodse oud-scout Bert Woudstra legt een krans voor de Joden, Roma en Sinti die in de Tweede Wereldoorlog zijn vermoord. Op 16 mei is het precies tachtig jaar geleden dat op de Roma en Sinti een grote razzia plaatsvond.

Roze verzetstrijders

Voorafgaand aan de plechtigheid op de Dam is de 4 mei-voordracht in de Nieuwe Kerk, dit jaar uitgesproken door schrijver Dido Michielsen.

Bij het Internationaal Homomonument in Den Haag krijgen de zogeheten roze verzetsstrijders Frieda Belinfante en Willem Arondéus dit jaar extra aandacht, maakte de organisatie afgelopen week bekend. Er is ook een herdenking speciaal voor kinderen in Madurodam. Bij het Olympisch Stadion in Amsterdam wordt stilgestaan bij de sporters die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Dode door zwaar verkeersongeval Broek in Waterland

Bij Broek in Waterland (Noord-Holland) zijn vrijdagavond een vrachtwagen en een personenauto frontaal op elkaar gebotst. Dat gebeurde op de N247, een paar kilometer van de aansluiting met de ringweg A10.

Afbeelding

Canada bekijkt hogere importheffingen elektrische auto's China

Canada overweegt de importheffingen op elektrische auto's uit China te verhogen, in navolging van de forse verhogingen die de Verenigde Staten hebben aangekondigd. Dat heeft de Canadese minister voor Handel gezegd.

Afbeelding

Water in Belgische Voeren iets gezakt, bewoners kunnen naar huis

In de Belgische gemeente Voeren, niet ver van Maastricht, is het waterpeil na de overstromingen in de nacht van vrijdag op zaterdag weer iets gezakt. Inwoners die werden geëvacueerd kunnen zaterdagochtend weer terugkeren naar hun woning.

Afbeelding

Zeven gewonden bij frontale botsing in Maasland

Bij een frontale botsing tussen twee auto's in Maasland (Zuid-Holland) zijn zaterdag zeven gewonden gevallen. Dat waren alle inzittenden van beide voertuigen.

Afbeelding

Twee campings in Limburg ontruimd om dreigende wateroverlast

Twee campings in het Limburgse dorp Etenaken worden zaterdagochtend ontruimd om dreigende wateroverlast, meldt de Veiligheidsregio Zuid-Limburg. Ongeveer honderd gasten van camping de Gele Anemoon en 128 gasten van camping de Gronselenput moeten hun kampeerplekken verlaten.

Afbeelding

Vliegverkeer luchthaven München stilgelegd om klimaatactivisten

Het vliegverkeer op de luchthaven van München is zaterdagochtend stilgelegd omdat klimaatactivisten het binnenterrein van het vliegveld hebben betreden.