© rr

Belgische competitie start op vrijdag: eindelijk weer een bal op tv

Deze zomer is er geen bal op tv. Maar vrijdag gaat alvast de voetbal weer rollen, met de eerste speeldag van de Jupiler Pro League. En er is nog veel meer voetbal op komst. Waar valt er het komende seizoen juist te zien? En hoeveel kost het? Een overzicht per (betaal)zender.

Tom Vets

Vier: met Hein als analist

Net als de vorige twee jaar brengt Vier op vrijdag, zaterdag en zondag verslag uit van de wedstrijden in de Jupiler Pro League. Wederom zijn Joris Brys, Gilles De Coster en Bart Raes de gastheren. De eerste uitzending is vrijdag 26 juli. Het uitzenduur is variabel, afhankelijk van de programmatie eerder op de avond. Hein Vanhaezebrouck gaat vanaf de start van het voetbalseizoen exclusief aan de slag op Vier als analist. De ex-coach zal bij Sports Late Night voornamelijk tijdens de langere uitzendingen op zondag te gast zijn om zijn licht te laten schijnen op de afgelopen speeldag. Maar ook tijdens de Champions Leagueuitzendingen op dinsdag wordt hij een vaste waarde.

© BELGA

VRT: (Europese) beker en ‘Extra Time’

Sinds de Rode Duivels naar VTM verhuisden, kunt u enkel nog op Canvas terecht voor voetbal. Daar is vanaf 20 september opnieuw de Europa League te zien. Canvas pikt in bij de groepsfase, waar Standard afwachtend toekijkt of AA Gent en Antwerp de kwalificatieronden doorgesparteld raken. Mits een vroege uitschakeling van Club Brugge in de voorrondes van de Champions League, is de Europa League het vangnet voor blauw-zwart.

Canvas is tevens gastheer voor de Croky Cup, oftewel Beker Van België, en dit vanaf de zestiende finales eind september. Het staat nog niet helemaal vast welke ploegen aantreden. Vrijdag raakte bekend dat KV Mechelen niet zal vervangen worden in het tornooi. De Pro League is echter niet tevreden met deze beslissing en wil, door in te grijpen in de derde ronde, dat er toch een complete tabel kan aantreden vanaf de zestiende finales.

© VRT

Tenslotte blijven – de intussen gepensioneerde – Frank Raes en Filip Joos op post voor Extra Time, vanaf maandag 29 juli. Vanaf dit seizoen moet het programma het wel zonder aanwezigheid van Marc Degryse en Jan Mulder stellen.

Q2: Champions League

Op 6 of 7 augustus is bij Q2 de eerste voorronde van de zogenaamde Q3-wedstrijden te volgen; de kwalificatiewedstrijden van Club Brugge voor de Champions League. Tegenstander is Dinamo Kiev. Club speelt eerst thuis, een week later in Kiev. De exacte datum van de heenwedstrijd is nog niet beslist. Later in augustus moet Club Brugge ook de play-offfase van de Champions League zien te overleven, als het vanaf september in de groepsfase van het tornooi wilt belanden. Bij Q2 zijn de CL-wedstrijden op woensdag te zien. Q2 zal in 2020 ook de finale uitzenden. Maarten Breckx, Jan Boskamp en Gilles De Bilde zijn enkele gezichten van de omkadering.

Op 14 augustus brengt Q2 de Europese Supercup: Liverpool - Chelsea, de winnaar van de Champions League tegen de nummer één van de Europa League.

Half september start ook de Croky Cup opnieuw, waarvan Q2 de helft van de matchen gaat uitzenden.

© Nations League

VTM: Rode Duivels

Tot aan de start van het Europees Kampioenschap in 2020 worden alle matchen van de Rode Duivels op VTM uitgezonden. Dit najaar gaat het om zes wedstrijden, waarvan San Marino - België op vrijdag 6 september en Schotland-België op maandag 9 september de eerstvolgende matchen zijn. Daarna zijn er twee matchen in oktober, en twee in november.

Proximus: ook American football

Bij Proximus bent u vanaf dit seizoen meer geld kwijt, want het abonnement voor uitsluitend de Belgische competitie bestaat niet meer. Voortaan moet u het All Sportspakket bestellen. Daarin zitten naast voetbal (met alle wedstrijden van de Champions League en de Proximus League, ook gekend als 1B) ook basketbal, wielrennen, tennis, hockey, American football, gevechtssporten, motorsporten… U krijgt ook de krakers uit de Bundesliga, Serie A, La Liga en de FA Cup. Alle Proximus Sportskanalen, Eleven Sports, Eurosport en een aantal extra sportzenders krijgt u voor 16,99 euro per maand. Ondanks de prijsverhoging is Proximus nog steeds de goedkoopste.

Telenet: Mulder en Degryse achter de betaalmuur

Bij Telenet bieden ze hun sportpakket aan voor 19,95 euro per maand. Maar wel als u ofwel telefonie of internet ook erbij neemt. Met één van de twee erbij kost het 24,95 euro, zonder 29,95 euro. Bij Telenet hebben ze negen HD- en drie extra Eleven Sportskanalen. U kunt programma’s tot zeven dagen herbekijken, er is multiview en extra kanalen met ongeziene camerastandpunten. Marc Degryse, Jan Mulder en Geert De Vlieger behoren tot de analisten. Behalve de Jupiler Pro League krijgt u ook de Europa League en eersteklassevoetbal uit Nederland, Italië, Duitsland, Spanje, en Engeland.

© BELGA

Telenet heeft ook dagpassen (24u geldig na aankoop) voor 9,95 euro en weekendpassen (60u geldig na aankoop) voor 11,95 euro.