Direct naar artikelinhoud
WedstrijdverslagRacing Genk - Antwerp

Genk wipt over Cercle naar vierde stek, Antwerp blijft achter zonder Europees voetbal

Genk wipt over Cercle naar vierde stek, Antwerp blijft achter zonder Europees voetbal
Beeld BELGA

Racing Genk heeft in de slotwedstrijd van de negende speeldag in de Champions’ play-offs van de Jupiler Pro League met een 1-0-zege tegen Antwerp een uitstekende zaak gedaan.

Met nog slechts één speeldag te gaan, wippen de Genkies met 37 punten over Cercle (36 punten) naar de vierde plaats, Antwerp is met 29 punten al zeker zesde en laatste. Daardoor grijpt The Great Old komend seizoen voor het eerst sinds 2019 naast Europees voetbal.

Voor de aftrap werd er uitgebreid de tijd genomen om de kampioenenploeg van 1999, die Genk de eerste landstitel ooit bezorgde, te huldigen. Daarnaast was er een pakkend eerbetoon voor Ngoy N’Sumbu, die begin deze maand op amper 51-jarige leeftijd de strijd tegen kanker verloor en destijds ook deel uitmaakte van die kampioenenploeg. Tot slot werd Bilal El Khannous gehuldigd als Speler van het Jaar bij Genk en was er het afscheid van doelman Maarten Vandevoordt, die naar RB Leipzig trekt.

Na een openingshalfuur om snel te vergeten was het bij de eerste grote kans meteen raak voor de thuisploeg. De amper zestienjarige Konstantinos Karetsas, de vervanger van El Khannous, stuurde Andi Zeqiri diep en de Zwitserse spits lobde het leer over Senne Lammens in doel: 1-0.

Bij de rust moest Zeqiri geblesseerd in de kleedkamer blijven. Genk-Antwerp was vorig jaar nog de allesbeslissende titelmatch, deze jaargang was de suspense heel wat minder in een nog wel aardig volgelopen Cegeka Arena. Antwerp kon in zijn voorbije elf wedstrijden welgeteld één keer winnen, Genk was goed aan de play-offs begonnen, maar had wel een reeks van vier wedstrijden zonder zege staan. Tot overmaat van ramp viel de afscheidnemende Ritchie De Laet nog uit bij Antwerp. Gescoord werd er niet meer, ook al drong Antwerp in het slot nog stevig aan.

Genk doet zo een goede zaak in de strijd om de vierde plaats, die zoals de zaken nu staan een stek oplevert in de tweede voorronde van de Europa League, de nummer vijf neemt het in een enkel duel in eigen huis op tegen AA Gent, de winnaar van de Europe play-offs. Dat duel is goed voor een stek in de tweede voorronde van de Conference League. De plaatsen in de Europa League kunnen ook nog verschuiven, afhankelijk van de resultaten in de finales van de Europa en Conference League.

Bij verlies in de play-offronde van de Europa League, is er een ticket in de groepsfase van de vernieuwde Conference League, eveneens met 36 teams. Bij verlies in de tweede voorronde van de Europa League, is er het vangnet van de derde kwalificatieronde in de Conference League.