Ouders en zus Bjorn (28) oog in oog met moordenaar tijdens reconstructie: “Alleen zo zullen we weten wat er gebeurd is”

© *

De reconstructie van de moord op Bjorn De Vrieze (28) in Schuiferskapelle wordt een zware dag voor zijn familie. Zijn ouders en zus zullen erbij zijn en komen oog in oog te staan met dader Jordy V. “Enkel zo weten we wat er gebeurd is.”

Geoffrey Sabbe

“We zitten alle drie met veel vragen”, legt Hans De Vrieze in een korte reactie uit. “Veel wil ik er niet over uitweiden. We kozen ervoor om erbij te zijn omdat het voor ons de enige manier is om te weten wat er gebeurd is. Het zal een zeer zware dag worden.”

Op de uitvaart van zijn zoon beloofde vader Hans dat hij er alles aan zou doen om recht te laten geschieden. Dat hij ervoor kiest om dinsdag aanwezig te zijn op de wedersamenstelling, en daarmee de rechtstreekse confrontatie met de dader aangaat, laat zien dat hij het meent.

Zijn zoon Bjorn De Vrieze (28) werd op 1 mei vermoord door Jordy V. (24) uit Tielt. Die laatste kon het niet verkroppen dat zijn ex-vriendin gevoelens had voor Bjorn en een relatie met hem begon. Met een kruisboog trok hij naar de doodlopende wijk de Drie Wilgen in Schuiferskapelle. Hij verstopte er zich achter een haag tot Bjorn met zijn BMW thuiskwam van de slagerij van zijn vader, waar hij tot 's middags had gewerkt. Nog voor Bjorn het huis kon binnengaan, schoot zijn liefdesrivaal hem dood met zijn kruisboog.

De Mandel

Over hoe dat exact gebeurde, bestaat nog onduidelijkheid. Jordy V. zou verklaard hebben dat hij Bjorn enkel wilde bedreigen en dat zijn boog per ongeluk was afgegaan. Tijdens de reconstructie zal hij ter plaatse aanwijzingen moeten geven hoe dat kon. Hans, zijn vrouw Gudrun en Bjorns zus Bieke zullen daar getuige van zijn.

Het gezin van Bjorn heeft ook nog andere vragen. Onder andere hoe Jordy bij het huis is geraakt en hoe lang hij daar al was.

“We hebben inzage gevraagd in het dossier, maar voorlopig hebben we daar van de onderzoeksrechter nog geen toestemming voor gekregen”, zegt advocate Brigitte Vander Meulen, die samen met de bekende strafpleiter Luc Arnou de nabestaanden bijstaat. “Daarom zitten we nog met heel veel vragen. Via de reconstructie hopen we zo snel mogelijk meer te weten. Het zal een zeer heftige dag zijn, maar we hebben vertrouwen in het onderzoek.”

Een belangrijk element is het moordwapen. De kruisboog werd enkele weken na de gruwelijke daad teruggevonden. Jordy V. zou eerst verklaard hebben dat hij de boog ergens in hoog gras had gedumpt, maar uiteindelijk werd ze teruggevonden langs een landelijke weg in Oostrozebeke, zo'n 13 kilometer verderop. De moordenaar dumpte het wapen daar in de Mandel. De federale gerechtelijke politie viste het samen met de brandweer uit het water in de buurt van de Berkstraat.

Wijk afgesloten

Wie alvast niets van de reconstructie mag zien, zijn de buurtbewoners. Zij ontvingen vorige week een brief dat de wijk volledig afgesloten zal zijn tussen 7 uur en 13 uur. Al die tijd mag niemand nog met zijn wagen weg en geldt er ook een parkeerverbod. De afgesloten zone loopt van de Brouwerijstraat tot de Henri D'Hontstraat, de Biermanstraat en de Veldstraat. “Er worden geen toeschouwers getolereerd”, klinkt het in de brief.

Naast de dader, de familie van het slachtoffer en hun advocaten, zullen de onderzoeksrechter, de procureur, een gerechtsdokter en -psychiater de reconstructie volgen. Een griffier neemt voor de onderzoeksrechter notities. Mogelijk wordt ook een wapendeskundige ter plaatse gevraagd. Een politieagent zal de rol van het slachtoffer spelen.

Ook iemand van slachtofferhulp zal aanwezig zijn om de nabestaanden op te vangen als het hen te veel wordt. Het huis waar het drama wordt overgedaan, is ondertussen verkocht.