Direct naar artikelinhoud
Brexit

Herlees: Hoe Theresa May de vertrouwensstemming wist te overleven

Theresa May.Beeld AP

Theresa May heeft zoals verwacht de motie van wantrouwen tegen haar premierschap overleefd. Waar het Britse parlement gisteren nog haar brexitakkoord wegstemde, schaarde een nipte meerderheid zich vandaag achter de premier. Herlees de liveblog hier.

Live

  1. Einde liveblog

    We sluiten de liveblog van de vertrouwensstemming in het Britse parlement bij deze af.  Voor meer nieuws verwijzen we naar onze website of nieuwsbrieven.

  2. Eerste analyse: Angst voor Jeremy Corbyn redt Theresa May

    Theresa May kan aanblijven. Een dag nadat haar regering de grootste nederlaag uit de Britse politieke geschiedenis heeft geleden, verwierp het Lagerhuis een vertrouwensmotie die Jeremy Corbyn had ingediend. 325 kamerleden toonden hun steun aan wat de Labour-leider had omschreven als een “zombieregering”, tegenover 306 parlementariërs die May weg willen sturen. Met zijn actie heeft Corbyn voor eenheid gezorgd binnen de Conservatieve Partij, maar deze zal slechts tijdelijk zijn.

    Beeld AP
  3. Zo zou de ‘harde’ brexit gevoeld worden in alle hoeken van de Britse samenleving

    Londen moet nu gaan voor een ‘No Deal’, schrijft het Britse boulevardblad The Sun, een van de bestverkopende Engelstalige kranten in de wereld, woensdag. Al betekent dit, zo erkent de krant, dat de Britten “moeilijke en vernietigende maanden tegemoet gaan”. Mocht het inderdaad tot een harde brexit komen, dan druppelen de gevolgen daarvan door tot in alle hoeken van de Britse samenleving. 

    Beeld Getty Images
  4. Zitting verdaagd

    De bijeenkomst van het Britse House of Commons is afgelopen.

  5. No-dealbrexit vermijden

    Het is onduidelijk hoe het nu verder moet met de brexit. De premier wordt maandag in het parlement verwacht om toelichting te geven.

    Jeremy Corbyn, voorzitter van de Labourpartij, die gisteren de vertrouwensstemming in gang had gezet, roept de Britse overheid op om een no-dealbrexit koste wat kost te vermijden in het belang van het Britse volk.

  6. Theresa May overleeft vertrouwensstemming

    Theresa May heeft zoals verwacht de motie van wantrouwen tegen haar premierschap overleefd. 325 Britse parlementsleden hebben laten weten dat ze hun vertrouwen behouden in May. 306 leden stemden tegen.

    Waar het Britse parlement gisteren nog haar brexitakkoord wegstemde, schaarde een meerderheid zich vandaag achter de premier. Zo zijn nieuwe verkiezingen of een nieuw referendum voorlopig van de baan. May wil daarnaast vasthouden aan de geplande datum van 29 maart om de EU te verlaten.

    Een grote verrassing was het niet. May had zich vooraf verzekerd van de steun van zowel de harde Brexiteers in haar eigen Conservatieve fractie (die dinsdag nog haar Brexit-deal hielpen torpederen), als van de steun van de Democratic Unionist Party (DUP), de kleine Noord-Ierse coalitiepartner waarop haar parlementaire meerderheid berust.

    De motie van wantrouwen van Corbyn werd behalve door zijn eigen Labour-fractie ook gesteund door de Schotse nationalisten (SNP), de Liberal Democrats, de Welshe partij Plaid Cymru en de Green Party. Het was overigens een heel simpele motie, die slechts stelde ‘dat dit Huis geen vertrouwen heeft in Hare Majesteits Regering’.

  7. Stemming begonnen

    De Britse parlementsleden zijn de stemming over de motie van wantrouwen begonnen.

  8. Hoe wordt er straks gestemd?

    Rond 20 uur Belgische tijd stemt het Britse parlement over het vertrouwen in premier May. Verwacht wordt dat May de stemming zal overleven, omdat haar partijgenoten haar wellicht zullen steunen.

    In elk geval heeft May niet veel marge. Zelf hebben de Conservatieven (blauw) maar 317 van de 650 zetels in het Lagerhuis. Haar gedoogpartner, de Noord-Ierse unionistische partij DUP (bruin), heeft wel al gezegd dat ze May zal steunen. Dankzij die 10 zetels zou May nipt in het zadel kunnen blijven met 327 stemmen, één meer dan de absolute meerderheid.

  9. May lijkt motie van wantrouwen te zullen overleven

    Steeds meer Britse parlementsleden zeggen tegen een motie van wantrouwen tegen premier May te zullen stemmen. Verwacht wordt dat ze vanuit haar eigen partij genoeg steun zal krijgen om in het zadel te blijven. 

  10. Britse pond wint tegenover de euro na afwijzing brexitdeal

    Het Britse pond is woensdag tegenover de euro gestegen naar het hoogste peil in twee maanden (88,52 pence per euro), in de aanloop naar de stemming vanavond in het Britse Lagerhuis over de motie van wantrouwen tegen premier Theresa May. 

    Volgens president Mark Carney van de Bank of England geloven de financiële markten dat de kans op een 'No deal' Brexit afneemt (omdat premier May nu gedwongen is andere opties te onderzoeken) of dat de deadline van 29 maart kan worden uitgesteld. De euro verloor woensdag ook licht tegenover de dollar, tot 1,140 dollar.

  11. Europese Commissie: "Het is nu aan Londen"

    Tijdens zijn persbriefing in Brussel deelde Margaritis Schinas, woordvoerder voor de Europese Commissie, mee dat het aan Londen is om te beslissen wat de volgende stap is in het brexitproces. "De volgende stap moet door Londen gezet worden. We kunnen op dit ogenblik nog niets anders doen. Wat nu belangrijk is, is dat we weten wat we van het VK kunnen verwachten, en dat weten we niet."

  12. Oud-premier Cameron betreurt referendum van 2016 niet

    David Cameron, die tussen 2010 en 2016 de Britse eerste minister was, betreurt niet dat het brexitreferendum organiseerde. 

    Cameron werd door de openbare omroep BBC onderschept toen hij wou gaan joggen. "Ik betreur niet dat ik een referendum heb georganiseerd. Het was een belofte die ik twee jaar voor de parlementsverkiezingen van 2015 deed, ze stond in een verkiezingsmanifest, het referendum werd bij wet goedgekeurd door zes op de zeven parlementsleden van alle partijen."

    "Natuurlijk spijt het mij dat we het referendum hebben verloren", ging Cameron verder. "Ik leidde de campagne om in de EU te blijven en ik betreur nu natuurlijk de moeilijkheden en de problemen die we hebben bij onze pogingen om het resultaat van het referendum te implementeren."

  13. Debat in Lagerhuis nog altijd aan de gang

    Er wordt nog steeds gedebatteerd over de vertrouwensstemming tegen premier Theresa May. De parlementsleden van de verschillende fracties kunnen zich tot 20 uur onze tijd uitspreken voor of tegen de premier. Daarna wordt er gestemd.

  14. “De brexit is een car crash in slow motion: de deuren zijn op slot, het gaspedaal is ingedrukt en niemand vindt de rem”

    Journalisten Lia van Bekhoven en Joris Luyendijk overschouwen het brexitslagveld: “Als er serieuze problemen opduiken, gaan de Britten door het dak.”

  15. Macron: "Deal niet opnieuw onderhandelbaar"

    De Franse president Emmanuel Macron heeft aan zijn ministers gezegd dat het huidige brexitakkoord "de best mogelijke deal" is, en niet heronderhandelbaar is. 

    Macron verwacht dat de Britten uitleg geven over hun volgende stappen.

    Beeld AFP
  16. Wat als May de stemming overleeft?

    Verwacht wordt dat May de stemming over de motie van wantrouwen tegen haar overleeft. Als dat het geval is, moet ze zo snel mogelijk terug naar de orde van de dag, want het parlement verplichtte haar om tegen volgende week een 'plan B' voor te stellen nadat het haar brexitakkoord gisteren wegstemde. Lees: ze moet op zoek naar een toezegging van de EU.

    Zowel de Europese Commissie als verschillende lidstaten lieten al noteren dat het brexitakkoord niet heronderhandelbaar is en dat May geen concessies moet verwachten. Zo wordt de kans groter dat het Verenigd Koninkrijk op 29 maart zonder enig akkoord uit de EU valt.

    Mocht May de stemming niet overleven, moet de conservatieve partij op zoek gaan naar een nieuwe premier en opnieuw het vertrouwen van het parlement vragen. Andere opties zijn een minderheidsregering van Labour of nieuwe verkiezingen.

  17. Krijg breaking news direct in uw mailbox

  18. Concessies van de Europese Unie hebben op dit moment geen enkele zin

    Het brexitakkoord dat de Britse premier May met de EU was overeengekomen, werd in het Britse parlement met een overweldigende meerderheid weggestemd. Ondertussen komt de brexitdatum – 29 maart – snel dichterbij en zit ook de EU niet op een harde brexit te wachten. Wat gaat de EU nu doen?

    Europees president Donald Tusk.Beeld EPA
  19. Corbyn: "May leidt zombieregering"

    Premier May leidt een "zombieregering", zegt Labour-leider Jeremy Corbyn. Hij wil nieuwe parlementsverkiezingen afdwingen met een motie van wantrouwen.

    "Als een regering de eigen wetgeving niet meer door het parlement kan krijgen, moet het weer het land ingaan voor een nieuw mandaat", aldus Corbyn. "Er is geen twijfel over mogelijk dat dit een zombieregering is."

    Twitter bericht wordt geladen...

  20. May: "We verlaten de EU op 29 maart"

    May benadrukt dat Groot-Brittannië op 29 maart uit de EU zal treden. Ze zei dat de EU een verlenging van de onderhandelingsperiode alleen wil overwegen als er uitzicht is op een geloofwaardig alternatief plan. Die is er niet.

    "Het beleid van de regering is dat wij de Europese Unie op 29 maart zullen verlaten", zegt ze. Ze houdt de parlementariërs voor dat steun voor haar in een stemming later vandaag over een motie van wantrouwen, het brexitproces alleen maar zal vergemakkelijken. 

    Beeld AFP
    Theresa May.Beeld AFP
  21. Corbyn valt May aan in vragenuurtje

    Het vragenuurtje is begonnen in het Britse parlement. Premier May wordt direct stevig aan de tand gevoeld over haar grote nederlaag dinsdag in het parlement, onder andere door Labour-leider Jeremy Corbyn. "Is het niet zo dat voorgaande premiers direct zouden zijn afgetreden na zo'n nederlaag?", vraagt hij May.

    De premier zegt dat ze in de komende dagen te weten wil komen welke deal acceptabel is voor een meerderheid van het parlement. Daarna zullen de parlementsleden debatteren over de motie van wantrouwen die Labour heeft ingediend tegen May. 

    Verwacht wordt dat deze motie zal worden verworpen, onder andere omdat veel Conservatieve parlementsleden Corbyn niet zijn zin wil geven. De stemming over de motie wordt om 20.00 uur verwacht.

    Jeremy Corbyn.Beeld AFP
  22. “Complete vernedering”: dit schrijven de Britse kranten over de nederlaag van premier May

    De pijnlijke nederlaag van Theresa May, die gisteravond haar brexitdeal met volle kracht in de prullenmand zag belanden, is uiteraard voorpaginanieuws in de Britse kranten. Ze sabelen May genadeloos neer en focussen op de “complete vernedering” voor de premier, de ergste ooit in de politieke geschiedenis sinds 1924. Een overzicht.