May: “Lang en gepassioneerd debat, maar kabinet steunt Brexit-plan”

De Britse ministers hebben hun overleg over het voorlopige backstop-akkoord afgerond. De regering geeft groen licht voor het Brexit-plan.

Dat de vergadering 5 uur heeft geduurd in plaats van de voorziene 3 uur, was volgens de Britse media geen goed nieuws. Theresa May beaamde in een korte persconferentie dat er een “lang, uitgebreid en bevlogen debat” plaatsvond alvorens het kabinet akkoord ging met het Brexit-plan.

“In belang van heel het land”

“Ik geloof rotsvast dat dit het beste was wat we konden onderhandelen. Het was aan het kabinet om te beslissen of we hiermee verder konden, en de collectieve beslissing was om het ontwerpakkoord goed te keuren en de onderhandelingen verder te zetten”, kondigde May aan.

Het overleg duurde uiteindelijk heel wat langer dan gepland. “We hebben deze beslissing niet licht genomen. Maar ik geloof, met mijn hoofd en hart, dat deze beslissing in het belang is van het hele Verenigd Koninkrijk”, zei May.

Het Britse kabinet zat sinds 15 uur onze tijd samen in Downing Street 10 om het voorlopig ontwerpakkoord over de backstop - het vangnet om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland - te bespreken. De backstop was de laatste hindernis voor een volledig brexitakkoord met Brussel.

(Lees verder onder de video)

© AFP

“Moeilijke dagen in het verschiet”

Donderdagochtend gaat May naar het Britse Lagerhuis om de parlementsleden tekst en uitleg te geven. Daar riskeert de premier heel wat tegenkanting: de Noord-Ierse unionisten van DUP geven de regering gedoogsteun, maar kondigden al aan dit akkoord niet te aanvaarden omdat Noord-Ierland anders behandeld wordt dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. “Natuurlijk liggen er nog moeilijke dagen in het verschiet voor mij, het kabinet en de EU”, zei de premier. Maar ze verwacht “in de komende dagen en weken” tot een definitief akkoord te komen.

Het Britse kabinet zat sinds 15 uur onze tijd samen in Downing Street 10 om het voorlopig ontwerpakkoord over de backstop - het vangnet om een harde grens tussen Ierland en Noord-Ierland - te bespreken. De backstop was de laatste hindernis voor een volledig brexitakkoord met Brussel.

Toch nog niet zeker

Zelfs met de steun van haar regering is een definitief brexitakkoord nog lang niet zeker. De Europese staatshoofden en regeringsleiders moeten de tekst nog officieel bekrachtigen op een Europese top, waarschijnlijk op 25 november, waarna ook het Europees parlement en het Britse parlement het licht op groen moeten zetten.

Vooral dat laatste belooft een uitdaging te worden: May heeft de goedkeuring van 320 parlementsleden nodig, maar komt er met haar eigen Conservatives al vijf tekort. Bovendien zouden een aantal hardliners binnen haar partij wel eens tegen kunnen stemmen.

De Europese brexitonderhandelaar Michel Barnier geeft straks om 21 uur een persconferentie over de doorbraak in de onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Verwacht wordt dat de Fransman officieel groen licht geeft om de onderhandelingen met het oog op het definitief terugtrekkingsakkoord en de politieke verklaring over de toekomstige relaties verder te zetten.

Guy Verhofstadt: “Hechte relatie blijft behouden”

In een eerste reactie op het ontwerp-brexitakkoord laat Europees Parlementslid Guy Verhofstadt zich positief uit. Verhofstadt is in het parlement verantwoordelijk voor het brexit-dossier. Hij onderhandelde niet mee, maar omdat het parlement moet stemmen over het uiteindelijke akkoord, is het belang van zijn tussenkomst niet te onderschatten.

“Het akkoord dat is bereikt, maakt het mogelijk om een hechte relatie te behouden tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk”, zegt Verhofstadt in een videoboodschap op Twitter en Facebook. De voormalige Belgische premier wijst erop dat de absolute prioriteit van het parlement erin bestaat de burgerrechten te vrijwaren van EU-onderdanen die in het VK wonen.

Verhofstadt is ervan overtuigd dat de noodoplossing voor de Ierse grenskwestie (de ‘backstop’) die de onderhandelaars overeenkwamen ervoor zal zorgen dat er geen harde grens komt tussen Noord-Ierland en de Ierse republiek en dat het Goedevrijdagakkoord wordt gerespecteerd.

Ddonderdag krijgt Verhofstadt van Michel Barnier alle details van het ontwerpakkoord te horen. “Ik houd jullie dan verder op de hoogte”, aldus Verhofstadt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer