Hoge aantal herhaalde abortussen ‘onwenselijk’

Nieuws
Het aantal vrouwen dat vaker dan eenmaal een zwangerschap laat afbreken, blijft onveranderd hoog. Ruim 35 procent van de zwangerschapsafbrekingen in 2016 was bij vrouwen die eerder ook al een of meer abortussen ondergingen.
anp
woensdag 17 januari 2018 om 11:33

Den Haag

Dat blijkt uit de jaarrapportage over 2016, die minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) woensdag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. In 2016 nam wel het totaal aantal abortussen licht af naar 30.144. Daarmee zet de trend van lichte daling sinds 2010 zich door, hoewel die trend in 2015 werd onderbroken door een hoger aantal abortussen (30.803). Van alle abortussen in 2016 was 12 procent bij vrouwen uit het buitenland, vooral uit Duitsland en Frankrijk.

Het percentage herhaalde abortussen blijft ongewijzigd, ten opzichte van de jaren vóór 2016. In 2016 hadden zo’n 6900 vrouwen die een zwangerschap lieten beëindigen, dat ook al een keer eerder gedaan. Ongeveer 2290 vrouwen meldden zich voor de derde keer voor een abortus, en voor zo’n 840 vrouwen was het de vierde keer dat ze een abortus ondergingen. Daarnaast waren er ook nog tussen de 550 en 600 vrouwen die voor minimaal de vijfde keer een zwangerschap lieten afbreken.

Minister De Jonge heeft in december, tijdens de behandeling van zijn begroting in de Tweede Kamer, gezegd dat hij over deze cijfers met huisartsen en abortusklinieken in gesprek wil. Hij vindt dat artsen met kwetsbare vrouwen op een ‘indringender manier’ over anticonceptie moeten spreken. ‘Als we de cijfers goed op ons laten inwerken, kunnen we allemaal zien dat het onwenselijk is dat een flink deel van de abortussen herhaalde abortussen blijken te zijn.’

tienerzwangerschap

De bewindsman wijst er in een begeleidende brief op dat het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tieners ook blijft dalen. Een kleine 10 procent van de abortussen werd in 2016 uitgevoerd bij meisjes niet ouder dan negentien jaar. De VBOK, een vereniging die zich inzet voor het ongeboren kind, plaatst hier een kanttekening bij. Directeur Arthur Alderliesten wijst erop dat het aantal zwangerschapsafbrekingen bij tieners slechts licht daalde, terwijl het aantal tienermoeders in 2016 veel sterker afnam - met ruim 14 procent. ‘Het absolute aantal van minder zwangerschapsafbrekingen lijkt reden tot blijdschap, maar relatief gezien hoeft het helemaal geen dalende trend te zijn.’

Ruim de helft van het aantal abortussen werd uitgevoerd tijdens de eerste zeven weken van de zwangerschap. Verreweg de meeste abortussen werden uitgevoerd in abortusklinieken. Zo’n 8,5 procent had plaats in ziekenhuizen. Juist láte zwangerschapsafbrekingen worden vaak in het ziekenhuis uitgevoerd; de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd neemt aan dat dit komt door de uitslagen van prenatale screening. Ruim 93 procent van de vrouwen die in 2016 abortus ondergingen, raadpleegde geen andere deskundige naast de arts. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
ChristenUnie-fractievoorzitter Bikker tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer op 26 maart. Bikker vertelde woensdag in Sven op 1 dat het kantoor van de partij met leuzen en stickers was beklad.

ChristenUnie doet aangifte na derde bekladding van partijbureau in een week tijd

Voor de derde keer in enkele dagen werd het partijkantoor van de ChristenUnie woensdagochtend tijd beklad met pro-Palestijnse leuzen. Aanvankelijk wilde de partij geen aangifte doen, maar heeft dat nu alsnog gedaan.

'Bezwaar maken tegen nieuwbouw is volkssport nummer één aan het worden', zegt demissionair minister Hugo de Jonge.

Minister Hugo de Jonge: 'Boze buurmannen maken veel geluid, maar de mensen in de knel hoor je niet'

Boze buren die bezwaar maken tegen nieuwbouwprojecten, trekken te vaak aan het langste eind, vindt minister Hugo de Jonge. ‘We kennen toch allemaal wel jongeren die staan te springen om een woning?’

Twee van de initiatiefnemers: Femmetje de Wind en Huub Stapel.

'Allemaal een oranje keppel, op Koningsdag!' BN-ers komen in actie tegen golf van antisemitisme

De Joodse gemeenschap een hart onder de riem steken en de zwijgende meerderheid een stem geven, dat is het doel van 'Wij zijn allemaal oranje', een actie die plaatsvindt op Koningsdag.

Nieuwbouwprojecten lopen in meer dan 4 van de 5 gemeenten tegen bezwaren aan, zoals hier in de gemeente Bergen (NH). Bezwaarprocedures worden vooral door omwonenden begonnen.

Woningzoekende de dupe van bezwaarmakende burger. 'Omwonenden accepteren steeds minder'

Het is demissionair minister Hugo de Jonge een doorn in het oog: buurtbewoners die de bouw van nieuwe woningen tegen willen houden. Maar hoeveel woningen worden door bezwaren vertraagd, en wat zit er achter?

Duikers plaatsen koraal in het grote aquarium van Burgers' Ocean in Arnhem.

Burgers' Ocean vangt bedreigd koraal op in aquarium en gaat bouwen aan 'reservepopulatie'

Hoe stop je de verwachte verdwijning van belangrijke koraalriffen aan het eind van deze eeuw? Stop ze in grote aquaria wereldwijd, is de gedachte achter het project World Coral Conservatory (WCC).

De Arnhemse wijk Immerloo is een van de armste buurten van Nederland.

Arnhem gaat de schuld van tientallen gezinnen afkopen. 'De stap naar schuldhulpverlening is te groot'

Arnhem gaat in één klap de schulden aflossen van inwoners van de wijk Immerloo II. Waarom is dat nodig? 'Dit moet leiden tot een gesprek over onze omgang met schulden.'