© Shutterstock

Leerkracht (47) stuurde dickpic naar 16-jarige leerling, maar gaat nu vrijuit: “Hij verstoorde rust leerling niet”

Diksmuide -

Hij verstuurde een ‘dickpic’, een foto van zijn geslachtsdeel, naar een 16-jarige leerling, gaf dat toe en nam ontslag én toch wordt een 47-jarige leerkracht uit Diksmuide er niét voor gestraft. De reden? D. werd vervolgd voor belaging van de jongen maar dat acht de rechter niet bewezen. “Het eenmalig sturen van een foto via Snapchat, waar het beeld na een aantal seconden verdwijnt, zonder de bedoeling schade toe te brengen verstoorde de rust van de leerling niet.” Dus gaat D. daarvoor vrijuit. “Al beseft hij wel dat hij het fatsoen ver overschreed”, zegt zijn advocaat Thomas Bailleul.

Jelle Houwen

De intussen ex-leerkracht D. kwam in oktober 2022 in opspraak nadat een moeder van een jongen uit het vierde middelbaar klacht indiende bij de politie en de school verwittigde. “De moeder diende klacht in nadat ze op 14 oktober 2022 vond dat haar zoon wel erg stil was aan de ontbijttafel”, schetste de procureur. “De jongen biechtte op dat hij de avond voordien via Snapchat een foto van het geslachtsdeel van leraar D. had gekregen. Uit onderzoek bleek dat D. veel vaker stuurde met de jongen en een deel van die berichten waren seksueel getint. We vragen dan ook de veroordeling van hem wegens seksuele belaging.” Vlak na de klacht werd D. op het matje geroepen door de school maar hij hield de eer aan zichzelf en nam zelf ontslag. Hij wachtte een eventuele veroordeling dus niet af.

Rust niet verstoord

Die veroordeling voor het sturen van de dickpic komt er nu ook niet. De reden? “Het versturen van dergelijke naaktfoto’s is in de vorm van belaging wel degelijk strafbaar onder bepaalde voorwaarden”, motiveerde de rechter. “De foto moet verstuurd zijn met de bedoeling het slachtoffer te schaden en de rust te verstoren. Dat is hier niet het geval. Het gaat om een eenmalig feit. Bovendien werd de foto verstuurd via Snapchat, waar het na een aantal seconden verdwijnt en dus geen blijvend karakter heeft. Dat zou bijvoorbeeld anders zijn met het plaatsen van een foto op Facebook.” D. werd dus vrijgesproken voor belaging. Hij werd wél veroordeeld omdat bij een huiszoeking 699 beelden werden gevonden van tieners tussen 16 en 18 jaar, die in de database van Interpol als seksueel misbruik werden beschouwd. Daarvoor kreeg hij de gunst van de probatie-opschorting gedurende vijf jaar. Hij moet zich laten begeleiden en mag geen gezagsfunctie meer uitoefenen over minderjarigen.

Droomjob opgegeven

De 16-jarige jongen en zijn familie hadden zich ook gene burgerlijke partij gesteld. Advocaat Thomas Bailleul had op het proces al aangegeven dat er geen sprake was van belaging. “Is er wel sprake van seksuele belaging bij het sturen van één foto waarbij we absoluut niet ontkennen dat de grens van het fatsoen overschreden werd? Uit het chatverkeer blijkt ook dat het vooral die jongen was die berichten stuurde. Als populaire leerkracht onderhield D. wel vaker gesprekken met leerlingen, of oud-leerlingen.“ De zaak had voor D. sowieso wel gevolgen: ” Mijn job als leerkracht was mijn droomjob en ik besef dat ik nooit meer zal kunnen terugkeren”, schudde hij het hoofd. “Ik vroeg me al duizend keer af waarom ik die foto heb gestuurd. Ik kan enkel bedenken dat ik die avond dronken en vermoeid was, maar dat is geen excuus.”

Advocaat Thomas Bailleul trok in twijfel dat er sprake was van belaging.© jhm

 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer