© Bart Van den Langenbergh

Uitblijven van uitbreiding kmo-zone ligt ex-schepen zwaar op de maag: “Achterstenhoek was breekpunt”

Michel Leys uit Gierle (Lille) blijft met een wrang gevoel zitten nadat hij vorige week plots was opgestapt als CD&V-schepen en als gemeenteraadslid in Lille. “Ik neem ontslag omdat ik nu eenmaal mijn principes heb”, zegt de ondernemer.

BART VAN DEN LANGENBERGH

In een exclusief gesprek licht Michel Leys (53) zijn vertrek uit het schepencollege in Lille toe. Vorige week maandag diende hij bij zijn partij CD&V zijn ontslag in nadat hij anderhalf jaar lang schepen van onder meer Economie, Senioren en Mobiliteit was. De tuinaannemer uit Gierle vertrok met onmiddellijke ingang uit het schepencollege en stapte ook uit de gemeenteraad, maar blijft voorlopig nog lid van CD&V. ­Michel Leys begrijpt maar niet waarom het schepencollege geen groen licht geeft voor de uitbreiding van de kmo-zone Achterstenhoek in Lille.

Voorontwerp klaar

Onder zijn impuls maakte de intercommunale IOK al een voorontwerp van een nieuwe kmo-zone Achterstenhoek-Zuid op enkele hectare grond op de hoek van Boskant en de Broekzijstraat in Lille, vlak bij de huidige kmo-zone. Maar daar blijft het voorlopig bij. “Toen ik in 2016 schepen van Economie werd, heb ik aan de burgemeester gevraagd om het dossier van Achterstenhoek voorrang te geven”, legt Michel Leys uit. “Ik kreeg van heel veel ondernemers uit de gemeente de vraag naar ruimte in Lille om zich te kunnen vestigen. Er zijn nu al veel bedrijven die naar Beerse of Tielen moeten uitwijken. De uitbreiding zou goed zijn voor een twintigtal kmo’s en tientallen werknemers. Er zou een grote bufferzone rond het terrein komen en langs de Boskant is er plaats voor een verkaveling voor nieuwe woningen.”

Begin juni kreeg Michel Leys in de gaten dat hij voor het dossier niet kon rekenen op de rest van het schepencollege. “Plots werd een vergadering belegd en toen liep het fout. Een van de schepenen was radicaal tegen. En uiteindelijk zou de uitbreiding pas na de volgende verkiezingen op tafel komen”, legt Michel Leys uit.

“Ze hebben geen enkel argument gegeven waarom ze tegen het project zijn of het moest zijn dat ze vreesden voor het verlies van stemmen. Als dit anno 2017 de manier van politiek bedrijven is, dan pas ik. Er was geen enkel dossier dat voor mij belangrijker was dan dit en inhoudelijk is het een sterk project. Het huidige bestuur is vooral een bestuur van lopende zaken eerder dan veel te doen bewegen in de gemeente.”

Interne strijd

De voormalige schepen ontkent met klem de geruchten dat er een interne strijd voor het burgemeesterschap zou zijn. “Ik heb mijn ontslag gegeven omdat ik mijn principes heb. In de zomer heb ik al gezegd dat ik me aan het dossier van Achterstenhoek vastklamp. Ik heb dit ook de nodige tijd gegeven, maar het komt blijkbaar altijd op hetzelfde neer: de verkiezingen zijn te dichtbij”, zucht Michel Leys. “Ik heb er even aan gedacht om als onafhankelijke te gaan zetelen, maar zo zit ik niet in mekaar. Ik wil me niet verschansen. Ik ben recht voor de raap.”

Bevoegdheden herverdelen

Het partijbestuur van CD&V besliste intussen om Michel Leys niet te vervangen en zijn bevoegdheden te herverdelen onder de andere schepenen. Lea Pluym (66) uit Lille legt woensdag de eed af als nieuw gemeenteraadslid voor CD&V, ter vervanging van Michel Leys. “We bespreken donderdag op het schepencollege hoe we de bevoegdheden gaan herverdelen”, reageert Paul Diels (CD&V), burgemeester van Lille. “Over de uitbreiding van de kmo-zone heeft het schepencollege inderdaad geen beslissing genomen. Er zijn nog bijkomende studies lopende. We willen die resultaten eerst afwachten.”