bedrijven

Barco blijft onder verwachtingen, aandeel keldert

De hoofdzetel van Barco in Kortrijk.© belga

Barco boekte in de eerste drie maanden van dit jaar 21 procent minder omzet dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. De bestellingen daalden met 23 procent. Beleggers reageren streng.

blg

Technologiebedrijf Barco heeft in het eerste kwartaal onder de verwachtingen gepresteerd, maar rekent op herstel in de tweede jaarhelft. Al mogen de markten dan wel “niet voort verslechteren”, zegt het bedrijf in zijn kwartaalupdate. Beleggers sturen het aandeel naar de kelder.

Het wereldwijd actieve bedrijf met hoofdzetel in Kortrijk boekte in de eerste drie maanden van het jaar 195,9 miljoen euro omzet. Dat was 21 procent minder dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar. Analisten hadden gerekend op ruim 217 miljoen euro. De bestellingen daalden met 23 procent tot 220,1 miljoen euro.

Entertainmentsector

De mindere resultaten zijn het gevolg van een voorraadafbouw bij de klanten en van een lagere vraag in de entertainmentsector, klinkt het. Barco maakt onder meer projectoren voor cinema’s. In die sector was de vraag lager in de nasleep van de stakingen in Hollywood, zegt de Barco-directie. Klanten zouden ook nieuwe productlanceringen afwachten.

“Barco heeft een brede pijplijn van nieuwe productintroducties in al zijn divisies, die een stevige basis vormen waarmee we onze groei vanaf het tweede semester kunnen hervatten”, zeggen ceo’s An Steegen en Charles Beauduin in een persbericht. In het tweede kwartaal start Barco ook de productie in een nieuwe entertainmentfabriek in China.

Het management verwacht dat de omzet voor het hele jaar uiteindelijk in de lijn zal liggen van die van vorig jaar. Volgend jaar verwacht het bedrijf weer een stijgende omzet. De winstmarge (ebitda-marge) denkt Barco dit jaar boven 14 procent te kunnen tillen. Vorig jaar lag die op 13,6 procent.

Beleggers sturen het aandeel van Barco in een reactie op de cijfers omlaag. Na een kwartier handelen op de Brusselse beurs staat het Barco-aandeel 16 procent lager.