© rr

In Limburg gestolen hond drie weken later aangetroffen in Putte na huiszoeking

Lumi, de Zwitserse witte herder die op 1 januari uit een tuin in Neerpelt (Pelt) gestolen werd, is terecht. Haar baasjes mochten haar maandagavond gaan ophalen bij de politie in Sint-Katelijne-Waver, nadat die haar teruggevonden had in Putte.

Olivier SIMONS

Toen Lumi op nieuwjaarsdag uit de tuin van Kim werd meegenomen, was de politie al snel een verdachte op het spoor. “Onze buren hadden toen een grijze Citroën Berlingo zien staan bij ons huis”, zei Kim toen. Toch bleef het drie weken stil rond Lumi. Tot de lokale politie haar maandag na een anonieme tip vond bij een huiszoeking met toestemming in het Antwerpse Putte. Dat bevestigt het parket van Limburg.

“Mijn man mocht Lumi maandagavond gaan halen op het politiebureau in Sint-Katelijne-Waver”, aldus Kim. “We zijn ongelooflijk blij dat ze terug is, we hebben de hele dag in spanning gewacht. Ook onze kinderen – Rhune (12), Sterre (10) en Robin (2) – zaten op hete kolen.”

Nerveus en angstig

“Lumi was relatief goed verzorgd in die drie weken, maar de diefstal heeft toch sporen nagelaten”, merkt Kim. “Ze is nog heel nerveus en angstig, en wil niet meer aan de lijn lopen. Daarom gaan we volgende week naar een hondentherapeut, zodat ze hopelijk snel weer de oude is.”

Kim wil iedereen bedanken die haar geholpen heeft. “Bedankt aan alle mensen die tips gegeven hebben, en iedereen die het opsporingsbericht op Facebook gedeeld heeft. We willen ook de politie heel erg bedanken. En natuurlijk de anonieme gouden tipgever, die spijtig genoeg onze beloning niet kon aannemen.”

Geluk

Ook de vzw LostDogzzz, die vermiste honden probeert thuis te brengen, hielp Kim om Lumi terug te vinden. “Lumi heeft heel veel geluk gehad”, zegt Petra Vandormael. “Nauwelijks 20 procent van de gestolen honden wordt teruggevonden. Eind 2017 is er bijvoorbeeld ook een Zwitserse witte herder meegenomen in Genk, en die is nog altijd niet terecht. Als gestolen honden gevonden worden, is dat meestal door een gouden tip. Of door een dierenarts die de chip van de hond controleert en de politie waarschuwt.”

“Wij krijgen ongeveer vijftien meldingen per jaar”, gaat Petra verder. “Meestal worden ze uit een tuin meegenomen, zoals bij Lumi. De honden worden dan doorverkocht of gebruikt om te fokken. Al is het moeilijk te bewijzen dat een hond gestolen is, omdat die vaak ook gewoon wegloopt. Het gebeurt zelfs dat een hond eerst wegloopt, en daarna bijgehouden wordt door de vinders.”