© Filip Spoelders

Buurt vreest wateroverlast door nieuwbouwproject: “Als het hevig gaat regenen, zal alles in onze tuinen lopen”

Terwijl de laatste fase van het nieuwbouwproject Greenland in aanbouw is, zijn enkele bewoners van de aanpalende Gerard de Cremerstraat ongerust over het verloop van de werken. Hun tuinen komen veel lager te liggen dan die van de nieuwe woningen. De omwonenden vrezen voor wateroverlast.

Filip Spoelders

Het project Greenland bevindt zich in het binnengebied van de Gerard De Cremerstraat, Justus Lipsiusstraat, Omheininglei en Oude Godstraat. Het wordt ontwikkeld op de plaats van de vroegere boterfabriek Reco. In de huidige laatste fase worden zeven woningen gebouwd waarvan de tuinen aan die van de bewoners van de Gerard De Cremerstraat gaan grenzen.

Watergevoelige omgeving

Maar volgens de Edegemnaren die aan de onpare zijde van de ­Gerard De Cremerstraat wonen, wordt de bouwvergunning niet gerespecteerd. Om het na te gaan, schakelen ze het gemeentebestuur in. “We kunnen de komst van het project niet meer tegenhouden uiteraard want we hadden eerder al veel vragen over de hoogte en over hoe dicht het bij onze huizen staat”, stellen de bewoners.

(Lees verder onder de foto.)

© Filip Spoelders

Hun grootste zorg gaat nu naar de ophoging van de grond achter hun tuinen. “Het is hier een watergevoelige omgeving en daarom werd het terrein van het project opgehoogd. Hierdoor zal de grond van de tuinen van de nieuwe woningen meer dan een meter hoger dan die van onze tuintjes komen. Er zou wel een nieuwe scheidingsmuur komen maar die zal de druk niet kunnen houden. Daarnaast zijn wij er zeker van dat wanneer het hevig gaat regenen, alle modder en regen in onze tuinen terecht zal komen.”

“In de bouwvergunning wordt nochtans aangegeven dat ze rekening moeten houden met het ­reliëf van onze eigendommen. Waar het de ontwikkelaar uitkomt, bijvoorbeeld aan de toegangsweg, heeft men niet opgehoogd. Dit kan achter onze tuinen toch ook? Dan kunnen de toekomstige bewoners met een ­trapje van hun terras naar hun tuin gaan.”

Ontvangen bij burgemeester

De bewoners schreven al enkele brieven aan het gemeentebestuur en onlangs ontving burgemeester Koen Metsu (N-VA) hen op zijn spreekuur. De bewoners vragen dat de werf wordt stilgelegd tot er een oplossing is.

Metsu belooft de zaak aan te pakken. “Ik heb de klacht doorgegeven aan ons diensthoofd ruimtelijke ordening. Die moet nu een plaatsbeschrijving gaan doen en vaststellen of de aannemer zich aan de bouwvergunning en de regels houdt, wat iedereen moet doen. Als er fouten worden vastgesteld, zullen die rechtgezet moeten worden. Er volgt dus een tussentijdse controle op vraag van de buren”, geeft burgemeester Koen Metsu aan.