© Theo Derkinderen

Uitbater supermarkt aangeslagen na dreigbrief van buurman: “200.000 euro of de winkel zou de lucht invliegen”

De uitbaters van supermarkt Mondial zijn zwaar aangeslagen nadat er vrijdag een dreigbrief was gevonden in hun zaak. Er werd 200.000 euro geëist of er zou een bom ontploffen. De dader bleek een 65-jarige buurman te zijn. “Hij was hier zelfs een vaste klant”, zuchten de zaakvoerders.

Theo Derkinderen

Resul Celikdemir vond vrijdagmiddag een brief naast de sigarettenautomaat in zijn supermarkt. “Een omslag waarop de naam van onze winkel stond”, reconstrueert hij de feiten. “In de omslag zat een brief die met de hand was geschreven. Er stond in te lezen dat we tegen 20u vrijdagavond 200.000 euro in een plastic zak moesten steken en die aan de overkant van onze winkel tegen een gevel moesten leggen. Deden we dat niet, dan zou er een bom ontploffen. Dan zou onze winkel de lucht invliegen. Er stond ook in te lezen dat de afzenders geen amateurs waren en dat we in geen geval de politie mochten verwittigen.”

Aanvankelijk dachten Resul en zijn medezaakvoerder Agit Aydin nog dat het om een grap ging. “Een kwajongensstreek van kinderen, vermoedden we. Uiteindelijk was de brief gewoon in de winkel gelegd en niet opgestuurd of in de bus gestoken. Daarom ook dat we de politie niet onmiddellijk verwittigden. Maar in de loop van de namiddag liep er een telefoontje binnen op mijn gsm. Het bleek de briefschrijver te zijn. Hij vroeg me of ik de brief had gevonden en gelezen. Ik loog en zei dat ik de omslag nog niet had geopend. Daarop reageerde hij dat ik dat maar best kon doen en de brief goed moest lezen. Nadien haakte hij in. Het telefoontje duurde 26 seconden.”

Op dat ogenblik beseften Resul en Agit dat het menens was en alarmeerden ze de politie. Die nam geen enkel risico en ontruimde de supermarkt. “Ze hebben een explosievenhond ingezet om na te gaan of er effectief een springtuig aanwezig was, maar dat bleek gelukkig niet het geval te zijn. Ook onze privéwoningen werden door de politie doorzocht.”

Vaste klant

Omdat de politie het nummer waarmee naar Resul was gebeld kon achterhalen, kwam men heel snel te weten wie er achter de bedreigingen zat: een 65-jarige man die in de buurt woont. De man werd vrijdagavond nog opgepakt. “Hij was een vaste klant van ons. Hij kwam geregeld in de winkel en gaf altijd een hand. Een vriendelijke man. Een maand geleden had hij mijn gsm-nummer gevraagd met het smoesje dat hij brood wou bestellen. Het was op dat nummer dat hij mij vrijdag heeft gebeld. Hij moet dus al een maand met de voorbereidingen bezig zijn geweest.”

De 65-jarige dader werd ondertussen al grondig verhoord door de speurders maar werd uiteindelijk niet aangehouden. “Uit zijn verhoor blijkt dat hij de feiten heeft gepleegd omdat hij financiële problemen had”, zegt Nele Poelmans van het parket. Hij zal zich op latere datum voor de rechtbank moeten verantwoorden.

Inbraak

“We hebben echt wel schrik gehad, ja. Zowel wij als onze echtgenotes en kinderen zijn diep onder de indruk. Wij werken keihard, hebben met niemand problemen en dan gebeurt dit. Ik hoop dat we door het voorval geen klanten gaan kwijtspelen. En alsof de bomdreiging niet voldoende was, bleek er vrijdagavond ook ingebroken te zijn in de woning van Agit in Boechout”, besluit Resul.