Deze groep uit het Estse Tartu komt deze zomer naar Schoten. Een primeur want nooit eerder was een groep uit dat Baltische land te gast op het festival.© RR

Hello! Schoten verwelkomt twee Zuid-Amerikaanse groepen en zet Estland op podium

Schoten -

Hello! Schoten heeft de affiche voor de editie 2024, die plaatsvindt van 12 tot en met 19 juli, zo goed als rond. Hopelijk brengen de vastgelegde groepen uit Colombia, Mexico, Turkije, Taiwan en in primeur ook Estland niet alleen de danspassen, maar ook het goede weer uit hun thuisland mee naar Schoten.

Jan Auman

Ondervoorzitter Erik Rombouts en zijn ploeg hebben hun huiswerk nog niet helemaal af – de onderhandelingen met één groep lopen nog – maar ze hebben al wel een aantal sterke groepen kunnen strikken voor de 64ste editie van de moeder van alle Vlaamse festivals.

“Er komen twee Zuid-Amerikaanse groepen”, kondigt Rombouts aan. “De Compaña Mexicana de Danza Folklórica is afkomstig uit Mexico City en brengt een groep mariachi’s mee. Het oefenlokaal van de groep Estesis Danza staat in Bogota, hoofdstad van Colombia.”

Pastoor Alvi Vasquez is Colombiaan en kan aardig volksdansen, op Vlaamse wijze bij Gelmel. Maar wie weet kan hij deze zomer ook wel mee het podium op tijdens het optreden van de groep uit z’n eigen land van herkomst.© Marc Van Thielen

Pastoor Alvi

“Zoals bekend heeft onze gemeente sinds de aanstelling van Alvi Vasquez als pastoor van de parochie Sint-Cordula een bijzondere band met Colombia. Pastoor Alvi, die intussen ook zelf de smaak van het volksdansen te pakken heeft en lid is van de Schotense groep Gelmel, stelt het vertrek van zijn solidariteitsreis naar zijn heimat deze zomer zelfs speciaal uit om deze groep uit Bogota nog aan het werk te kunnen zien. Voor hen en alle andere dansers zal hij de traditionele eredienst op zondag in de Sint-Cordulakerk voorgaan.”

“We zijn zelf ook heel blij met deze twee groepen”, vervolgt Rombouts. “Het was de afgelopen jaren niet evident om Zuid-Amerikaanse dansers naar Europa te halen, eerst door corona, later door de dure vliegtickets. Dankzij de samenwerking met twee andere festivals, zullen we daar dit jaar wel in slagen.”

Een spectaculaire danser uit Mexico City.© RR

Nog op de affiche prijkt het Anadolu University Folk Dance Ensemble uit de Turkse regio Eskishehir. Het gaat om oude bekenden. Zij waren al verschillende keren in Schoten te gast, de laatste keer in 2012. Ze brachten steeds een gevarieerd en spectaculair programma. Ook Taiwan was al eerder in Schoten. Dat was zelfs vorig jaar nog het geval. Dit keer komt de New Taipei City Art Group dansen in een compleet andere stijl dan de groep die vorig jaar optrad.

“Estland was nooit eerder te gast in Schoten. Het was hoog tijd om daar verandering in te brengen. Tartu is één van de drie culturele hoofdsteden van Europa dit jaar. Dat was meteen de aanleiding om hen te overtuigen om eens naar het Vlaamse Schoten af te zakken”

Erik Rombouts

Hello! Schoten

Erik Rombouts is misschien nog wel het gelukkigst met de Europese groep Leigarid uit Tartu, dat ligt in Estland. “Estland was immers nooit eerder te gast in Schoten. Het was hoog tijd om daar verandering in te brengen”, aldus de organisator. “Tartu is trouwens één van de drie culturele hoofdsteden van Europa dit jaar. Dat was meteen de aanleiding om hen te overtuigen om eens naar het Vlaamse Schoten af te zakken. Het contact met de groep werd gelegd via Tony Vuylsteke, ereconsul van Estland. We zijn hem erg dankbaar voor dit engagement ten bate van Hello! Schoten.”

Nieuwe tooghal met overdekt terras

Uit eigen land en zelfs uit eigen gemeente zullen ook dit jaar Jan Pirrewit en Folklore Ensemble Gelmel optreden. En tijdens het weekend is er de al even traditionele samendans met dit keer als extraatje een optreden door de Red Hackle Pipe Band, met doedelzakken én dansers.

Op maandag 15 juli organiseert het festival opnieuw een namiddagvoorstelling met speciale aandacht en ondersteuning voor minder mobiele mensen. Erik Rombouts: “We plannen na elke avondvoorstelling opnieuw muziek en ambiance, gratis bij te wonen op ons buitenterrein dat er dit jaar een beetje anders zal uitzien. We proberen het nog wat gezelliger te maken met een nieuwe tooghal met overdekt terras vanwaar je een uitstekend zicht zal hebben op het buitenpodium. Aan het muziekprogramma voor dat buitenpodium wordt nog gesleuteld. Dat maken we later bekend.”

De groep uit Turkije belooft een poëtisch spektakel.© Anadolu University

Pintjes en folkloredansers: de zomer van Schoten samengevat in één beeld.© JAA

De nieuwe groep uit Taiwan: gestileerde danspassen en muziek op snaarinstrumenten.© Vincent Cochain

De groep uit Taiwan van de editie 2023.© JAA

De gemeente Schoten steunt Hello! Schoten ook in 2024 financieel en logistiek. Hier burgemeester Maarten De Veuster met enkele Ecuadoriaanse schonen voor het gemeentehuis bij aanvang van de warme editie 2023.© JAA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners