maandag 23 april 2018 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

 Archief HBVL

Advocaat ontkent dat haar cliënt zelf de foto’s maakte

Scoutsleider op non-actief na delen van naaktfoto’s van 200 meisjes

Sint-TruidenDe 23-jarige Truiense scoutsleider die naaktfoto’s van meisjes deelde op een forum voor voyeurs, is geschorst tot na afloop van het onderzoek. Dat liet Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts & Gidsen van Vlaanderen, zaterdag weten. De leider, die ook hogeschoolstudent is, haalde vorige week het nieuws toen bleek dat hij via een forum naaktfoto’s en -video’s van een 200-tal minderjarige meisjes en jonge vrouwen had gemaakt en verspreid.

Nancy VANDEBROEK

De twintiger beheerde blijkbaar dat forum, waarvan eerst met stelligheid werd beweerd dat het om het gamingplatform Discord ging.

Vorige week verklaarde het Brusselse parket dat het met de hulp van de Computer Crime Unit een onderzoek gestart was naar dit online forum voor gamers. Op de website werden duizenden naaktfoto’s van meisjes uitgewisseld zonder dat de slachtoffers - van wie er ondertussen 142 geïdentificeerd zijn - daar toestemming voor gegeven hadden. Het Limburgse parket liet zaterdag echter weten dat de “verdachte zegt dat hij geen gebruikmaakte van Discord.”

Met het parket van Brussel zal nog contact worden opgenomen om na te gaan of er een mogelijke link is tussen de Truienaar en het onderzoek dat het Brusselse parket voert.

Apart onderzoek

Het Limburgse parket voert dus een apart onderzoek naar aanleiding van een aantal klachten bij de politie van de zone Sint-Truiden/Gingelom/Nieuwerkerken. Dat onderzoek gaat volgens het Limburgse parket ‘over de aanmaak en de verspreiding van naaktfoto’s en -video’s van een 200-tal meisjes en jonge vrouwen’. De slachtoffers zouden vooral uit de buurt van Sint-Truiden zijn.

Het Limburgse onderzoek bevindt zich echter nog niet in een vergevorderd stadium: nog niet alle geïdentificeerde slachtoffers zijn op de hoogte dat hun foto’s circuleerden op het inmiddels verwijderde forum van voyeurs. De Truienaar werd vorige week dinsdag verhoord in het kader van een opsporingsonderzoek, het gaat dus niet om een gerechtelijk onderzoek. Na het verhoor door een parketmagistraat van de afdeling Jeugd & Gezin mocht hij terug naar huis.

Mijn cliënt was zich niet bewust van de ernst van de feiten. Inmiddels ziet hij die wel in en schaamt hij zich Vanessa PENNINGER Advocaat geschorste scoutsleider

“Enkel foto’s doorsturen”

Uit het verdere onderzoek zal nog moeten blijken of de Truiense scoutsleider wel of niet zelf foto’s of beelden gemaakt heeft. Zijn advocate, Vanessa Penninger, is echter formeel: “Mijn cliënt heeft zijn aandeel bekend en verleent zijn medewerking aan het onderzoek. Hij zegt dat hij zelf geen naaktfoto’s heeft gemaakt, het doorsturen deed hij via een app op zijn smartphone en voornamelijk naar vrienden. Hij was zich niet bewust van de ernst van de feiten. Inmiddels ziet hij die wel in en schaamt hij zich.”

De advocate benadrukt ook dat haar cliënt geen foto’s van scoutsmeisjes heeft verspreid en dat hij niets te maken heeft met het Discord-schandaal. “Mijn cliënt heeft wel een account bij Discord maar dat gebruikte hij enkel om te gamen.”

Geschorst

Jan Van Reusel, woordvoerder bij Scouts en Gidsen Vlaanderen, liet weten dat de scoutsleider geschorst is door zijn groep. “Hij mag zich er niet meer aandienen als leider en moet voorlopig wegblijven. Als blijkt dat zijn aandeel in deze zaak inderdaad ernstig is, kan hij ook uitgesloten worden. Zover zijn we echter nog niet.”

Omdat er foto’s van minderjarigen werden gedeeld, riskeert de Truienaar tot 15 jaar gevangenisstraf. Meisjes die denken slachtoffer te zijn, kunnen zich altijd melden bij de politie en een klacht indienen. Als het onderzoek is afgerond, kunnen de slachtoffers zich ook burgerlijke partij stellen.

Afgelopen weekend is er contact geweest tussen de ouders en de leiding van de scoutsgroep waar de bewuste leider actief is. “Dat contact is in een gemoedelijke sfeer verlopen”, zegt Jan Van Reusel, woordvoerder van Scouts en Gidsen Vlaanderen. “Door het gesprek is ook het vertrouwen tussen de leiding en de ouders herbevestigd.” De bewuste scoutsleider staat momenteel op non-actief. “Ik wil wel nog even benadrukken dat die tijdelijke schorsing geen sanctie is, maar een pedagogische maatregelen in afwachting van het onderzoek”, zegt Van Reusel.

Grote ongerustheid bij Truiense scouts

“Het knaagt dat je ouders niet kan geruststellen”

Sint-TruidenHet bericht over de Truiense scoutsleider sloeg zaterdag bij de jongerenvereniging in als een bom.

In Sint-Truiden zijn drie scoutsbewegingen actief: Sint-Augustinus, Sint-Trudo en Sint-Kristina. In de deelgemeente Velm gaat het om Sint-Martinus. Alle leiders reageerden zaterdagochtend erg terughoudend op vraag van de Scouts en Gidsen Nationaal. “Alle scouts hebben activiteiten in het weekend, dus we kregen heel wat telefoontjes en vragen van ongeruste ouders. Dan knaagt het dat je geen zekerheid hebt en die mensen niet kan geruststellen.”

Discretie

Pas in de loop van zaterdagnamiddag volgde meer duidelijkheid, maar toen waren de meeste scoutsactiviteiten al begonnen of achter de rug. “Alle ouders van de groep waartoe de leider hoort, hebben we zaterdagnamiddag geïnformeerd”, zo bevestigt woordvoerder Jan Van Reusel van de Scouts & Gidsen Nationaal. “Wij dringen nu aan op discretie. Onze eerste bekommernis zijn de leden, ouders en leiding van de betrokken groep die we zo veel mogelijk begeleiden en ondersteunen.”

Maar ook de andere scoutsgroepen blijven aangeslagen achter. “We betreuren dat alle scouts op deze manier in een slecht daglicht werden gesteld”, zo klonk het bij een van de verantwoordelijken van de groepsleiding. (len)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws