De actie leverde een indrukwekkende buit op.© Hans Otten

KSA SJB ruimt grote hoeveelheid zwerfvuil uit stad

Turnhout -

Met een heel aantal gevulde vuilniszakken keerde een twintigtal leden van KSA Sint Jan Berchmans Turnhout (SJBT) zaterdagmiddag uit het centrum van de stad terug. Onderweg hadden ze een moedige poging ondernomen om de eindeloze massa zwerfvuil op te ruimen.

Het was het idee van de hoofdleiding van KSA SJBT om zaterdagnamiddag een zwerfvuilactie te organiseren. “De verschillende groepen binnen onze jeugdwerking hebben allemaal een ander stuk voor hun rekening genomen”, zegt Ferre Sterkens van de hoofdleiding. “De jongste groepen deden dit op en direct rond ons terrein, de oudere groepen trokken naar het centrum. Maar het is ontstellend hoeveel rommel je onderweg tegenkomt. We hadden de bedoeling om ook het Stadspark aan te doen, maar daar zijn we gewoon niet geraakt omdat elders al zoveel zwerfvuil te rapen viel.”

Het opvallendste stuk waarmee ze aan de KSA-lokalen op de FRAC-site terugkeerden, was een kinderzitje voor op de fiets, dat iemand in de natuur had gedumpt. “Verder troffen we heel veel sigarettenpeuken aan, die zo al moeilijk zijn om met je grijpstok vast te kunnen pakken. Daarnaast veel blikjes, maar ook verrassend veel glas. Het was een vruchtbare actie, maar je wordt er niet echt vrolijk van. Als elke jeugdbeweging in Turnhout geregeld een zwerfvuilactie zou houden, zou de stad er al veel properder uitzien.” (ho)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners