Hij ontsnapte uit Pairi Daiza, maar ook in zijn nieuwe verblijfplaats stromen de bezoekers toe voor deze pelikaan

© Karel Van Rompaey

© Karel Van Rompaey

© Karel Van Rompaey

© Karel Van Rompaey

© Karel Van Rompaey

1 / 5
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

In het Vinne in Zoutleeuw verblijft al zowat een week een Australische pelikaan en dat trekt heel wat natuurliefhebbers en vogelspotters aan. “Het dier is ontsnapt bij Pairi Daiza in Wallonië”, zegt Peter Collaerts van Natuurpunt.

Raf Vanmechelen foto’s karel van rompaey

Op de website waarnemingen.be van Natuurpunt verschijnen er de voorbije dagen heel wat foto's van een Australische pelikaan. De brilpelikaan (Pelecanus conspicillatus, red.) komt vooral in grote aantallen voor op binnenwaters en langs de kust van Australië en Nieuw-Guinea.

Dat de mooie vogel nu ook in het provinciedomein Het Vinne opduikt, is zeer uitzonderlijk. Is er een Pelikaan vanuit het verre Australië in het Hageland beland? “Neen, de verklaring is elders te zoeken”, zegt Peter Collaerts van de Vogelwerkgroep Oost-Brabant. “De pelikaan is enkele weken geleden bij Pairi Daiza ontsnapt en werd eerst al in Henegouwen gespot. Vervolgens in hij neergestreken in Zoutleeuw, waar zijn schouwspel nu voer is voor vogelspotters.”

Het dier legde ondertussen een afstand van zo'n honderd kilometer af tussen het dierenpark in het Waalse Brugelette en Zoutleeuw. “Dat is voor zo'n dier maar een kleine afstand. Het gaat actief op zoek naar voedsel en getuigen zagen al hoe de pelikaan vis haalde uit het water in Zoutleeuw”, zegt Collaerst. “Of we de vogel niet gaan vangen? Dat zou, gezien de goede gezondheid en sterkte, al een heel moeilijke klus zijn. Er is ook geen reden tot paniek, de temperaturen zijn zacht en hij heeft voedsel. Als er later op het jaar vrieskoude zit aan te komen, trekt de pelikaan wellicht meer naar het zuiden om er weer open plassen of wateren te vinden.”

Ook Frederik Thoelen, directeur van Vogelbescherming Vlaanderen ziet geen problemen op korte termijn. “Al kan je je er natuurlijk wel vragen bij stellen hoe het dier kon ontsnappen. Het is nog altijd de bedoeling dat de dieren goed opgevangen worden en ook de nodige bescherming hebben”, zegt de directeur.

Volgens Thoelen vormt de pelikaan wel geen gevaar voor de fauna en flora. “Wat je bijvoorbeeld niet kan zeggen van de grote groepen halsbandparkieten in het Brusselse. Die duiken nu ook elders in ons land op en leiden ertoe dat inheemse vogelsoorten bedreigd worden. Het gaat hier om één pelikaan, die kan zich dus niet voortplanten. Vangen is inderdaad erg moeilijk, maar we vragen wel waakzaamheid. Als het dier in een koudere periode verzwakt zou zijn, moet het zo snel mogelijk gevonden worden.”

De pelikaan is geringd en wordt gevolgd door de medewerkers van Pairi Daiza. “We hopen dat hij nu een habitat in Zoutleeuw vindt en dat we de mogelijkheid krijgen om hem te vangen”, zegt woordvoerster Aleksandra Vidanovski. “Hoe het dier kon ontsnappen? Zijn acht soortgenoten raakten niet weg, ze leven in een open natuur, maar worden wel geknipt aan de vleugels. Hier zal moeten blijken wat er misliep. We hebben nu zeker de hulp nodig van vogelspotters om het dier te blijven volgen. De pelikaan kon begin augustus ontsnappen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen