© ISOPIX

RECENSIE. Britney Spears doet alsof ze zingt in het Sportpaleis

Zeven jaar was het geleden dat Britney Spears nog eens op het podium van het Sportpaleis had gestaan, maar woensdagavond maakte de Amerikaanse zangeres haar zoveelste comeback voor het Belgische publiek. De zaal raakte niet uitverkocht, maar het enthousiasme was er geenszins minder om. Ook al hoefde je geen kenner te zijn om te beseffen dat je naar één grote playbackshow stond te kijken.

Bart Steenhaut

Als u de laatste tijd niet zoveel van Britney Spears heeft gehoord, is daar een goeie reden voor. De laatste vier jaar werkte ze namelijk 248 optredens af in Las Vegas. Dat leverde haar toch maar lekker 138 miljoen dollar op, en nu trekt ze met een aangepaste versie van diezelfde show de wereld rond. Meteen ook een goede manier om haar nieuw parfum Prerogative te promoten, want een mens kan niet bijdehands genoeg zijn als het op appeltjes voor de dorst aankomt.

Aan spektakel geen gebrek, uiteraard. De Piece Of Me- tournee is een extravagant feest van kleuren, adembenemende choreografieën, flitsende visuals, en eindeloze kledingwissels, al had wat ze droeg sowieso weinig om het lijf. Je kreeg meteen een goed beeld aan wat ze qua sexy lingerie in haar kleerkast had liggen. Aan hits ontbrak het alleszins niet: ‘Stronger’, ‘Toxic’, ‘Oops, I Did it Again’, ‘ l’m A Slave For You’, ... Britney bracht ze met alle lichaamsdelen, behalve haar stembanden. Om kort te gaan: de zangeres zong niet. Ze deed alsof. Wat meteen verklaarde waarom je op de schermen nauwelijks close-ups te zien kreeg.

© ISOPIX

Oud zeer

Voor de rest werkte de nog altijd maar 36-jarige popster zich behoorlijk uit de naad. Je kon haar zien dansen, rollen en kruipen. Je kon haar volgen terwijl ze werd rondgedragen door haar twaalf dansers, was er getuige van hoe ze met haar vuisten in de lucht zwaaide of de zwaartekracht testte met haar kapsel. Maar ondanks een concert van bijna twee uur hebben we er nog altijd geen idee van hoe ze écht klinkt. Dat is een oud zeer, en in zekere zin was er zelfs verbetering te merken, want we herinneren ons tournees waar zelfs een aantal bindteksten op band stonden.

Dus of je de passage van Britney kon smaken hing dus vooral van je verwachtingen af. Wilde je een bombastische, oogverblindende show vol songs die je vlot uit het hoofd kon meezingen, dan was je woensdagavond in het Sportpaleis aan het juiste adres. Lag je lat iets hoger, en vond je -zoals wij- dat een zangeres ook verondersteld werd om ten overstaan van haar publiek live te zingen, dan was je in de eerste de beste karaokebar beter af.