Direct naar artikelinhoud

Weg met die lullige vissenkomhelm, dit is Elon Musks idee van een fraai ruimtepak

Als je een superraket bouwt en een bemanningscapsule die naar Mars kunnen, dan hoort daar natuurlijk een ruimtepak bij. En dan niet zo'n lullig Buzz-Lightyearpak uit de jaren zestig met bijbehorende vissenkomhelm, maar een fraai gesneden suit voor de ruimtejob. Gisteren postte SpaceX-leider Elon Musk een eerste foto op Instagram.

Elon Musk postte op Instagram een foto van het SpaceX-ruimtepak. Het pak werkt echt, meldt hij daar, en is getest onder een vacuüm.Beeld Instagram / Elon Musk

Het pak werkt echt, meldt hij daar, en is getest onder een vacuüm. 'Het was ongelooflijk moeilijk om esthetiek en functie in balans te krijgen', schrijft hij. De pakken zijn niet geschikt voor ruimtewandelingen, maar kunnen alleen worden gedragen door astronauten aan boord van de Dragon V2, de capsule die SpaceX ontwikkelt om bemanningen voor de Nasa naar het ruimtestation ISS te sturen. De pakken moeten de astronauten beschermen als onderweg de luchtdruk in de capsule wegvalt. Binnenkort zullen meer details worden bekendgemaakt.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

First picture of SpaceX spacesuit. More in days to follow. Worth noting that this actually works (not a mockup). Already tested to double vacuum pressure. Was incredibly hard to balance esthetics and function. Easy to do either separately.

366.9k Likes, 7,797 Comments - Elon Musk (@elonmusk) on Instagram: "First picture of SpaceX spacesuit. More in days to follow. Worth noting that this actually works..."

Ook Boeing ontwikkelt zo'n capsule; de CST-100 Starliner, die zeven bemanningsleden tot maximaal zeven maanden in de ruimte kan vervoeren. In juni volgend jaar moet de Starliner een eerste onbemande testvlucht maken. In december moeten de eerste twee astronauten bij het ISS worden afgeleverd. Boeing presenteerde zijn ruimtepak in januari van dit jaar.

De Dragon van SpaceX, die ook zeven astronauten kan herbergen, stond gepland voor een eerste bemande vlucht naar het ISS in mei volgend jaar, maar het is door vertragingen in het ontwikkelingsproces niet waarschijnlijk dat deze datum wordt gehaald. Een voorloper van de Dragon 2 brengt al sinds 2012 vracht naar het ISS. 

Met de komst van de bemande capsules zullen de Amerikanen voor het eerst sinds het afscheid van de Spaceshuttle in 2011 weer in staat zijn zelf astronauten af te leveren bij het 150 miljard kostende ruimtestation. Nu zijn de Amerikanen daarvoor afhankelijk van de Russen.

Voormalig ruimtevaarder Chris Ferguson in het ruimtepak van Boeing.Beeld Boeing

Video: interieur van de Dragon van SpaceX

Video: de CST-100 Starliner van Boeing

Liepen de astronauten er altijd al zo fraai bij?
We nemen u mee op een reisje langs de ruimtepakken door de jaren heen.

Elon Musk stuurt twee ruimtetoeristen in 2018 om de maan

Het commerciële ruimtevaartconcern SpaceX gaat volgend jaar twee betalende ruimtetoeristen om de maan laten vliegen. Beide toeristen, wier naam niet is bekendgemaakt, hebben daartoe al een aanzienlijk bedrag gestort, aldus Elon Musk, oprichter en topman van SpaceX.

Dit zijn de bedreigingen voor het plan van Elon Musk? U leest het hier.

SpaceX lanceert eerste raket na explosie
SpaceX heeft voor het eerst in vier maanden weer een Falcon 9 raket gelanceerd. Begin september ontplofte een vergelijkbare raket op een lanceerplatform in de Amerikaanse staat Florida.

De mensheid gaat naar Mars met de 'Big Fucking Rocket' van Elon Musk
Een elektrische limousine die in 2,8 seconden naar de 100 schiet en raketten die na gebruik terugkeren op de plaats van vertrek - ze zijn natuurlijk prachtig, maar het is niet waarvan Elon Musk ooit in zijn jongetjeskamer droomde.