Donald Tusk gewonnen voor idee Francken om vluchtelingen van migranten te scheiden in centra buiten EU

© AFP

Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk wil dat economische migranten de toegang tot de Europese Unie ontzegd worden nog voor ze voet op EU-grondgebied hebben gezet. In landen buiten de EU wil hij centra openen waar zulke migranten gescheiden worden van vluchtelingen die wél recht hebben op internationale bescherming. Dat staat in de ontwerpconclusies voor de komende Europese top die dinsdag uitgelekt zijn.

De top vindt donderdag 28 en vrijdag 29 juni plaats. Het Europese asiel- en migratiebeleid, dat een steeds diepere wig drijft tussen de lidstaten, staat er bovenaan de agenda.

Tusk zal volgens een Europese diplomaat een “potentiële gamechanger” op tafel leggen en de staatshoofden en regeringsleiders voorstellen om in te stemmen met het idee van regionale ontvangstcentra waar migranten en vluchtelingen naartoe worden gebracht die op zee gered zijn. Die centra zouden in samenwerking met het VN-Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) opgezet worden en snel het onderscheid mogelijk moeten maken tussen “economische migranten en al wie nood heeft aan internationale bescherming”.

Tunesië en Albanië worden in de wandelgangen genoemd als kandidaat-gastlanden, maar voor concrete toezeggingen van die landen is het nog te vroeg.

Ook staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) stelde eerder al voor om migranten die vanuit Afrika de oversteek naar Europa wagen en op de Middellandse Zee worden gered, naar Tunesië over te brengen en hen daar te triëren. In 2016 lanceerde de Hongaarse eerste minister Viktor Orban een gelijkaardig idee.

Behalve de oprichting van zulke centra, stelt Tusk ook voor dat er extra geld wordt uitgetrokken om illegale migratie naar Europa af te remmen en meer steun te bieden aan de Libische kustwacht en lokale Afrikaanse gemeenschappen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen