Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

Een Puerto Ricaan staat tussen zijn tot puin herleide huis.Beeld AP

De UGent heeft een nieuwe rector en vicerector. Is een heffing van 9 euro per jaar te weinig om Vlaanderen te vergroenen? Schrijfster Griet Op de Beeck getuigt over seksueel misbruik. En de kandidaten voor De Slimste Mens ter Wereld zijn bekend. Dit moet u weten voor u aan tafel gaat.

In het nieuws

1. Schrijfster Griet Op de Beeck: "Ik werd van mijn vijfde tot mijn negende door mijn vader misbruikt"

Griet Op de Beeck heeft voor het eerst in het openbaar getuigd over het seksuele misbruik dat ze als kind ervoer. "Het was tijd" om ermee naar buiten te komen, aldus Op de Beeck, die bekent dat ze aanvankelijk nochtans van plan was om staalhard te liegen wanneer journalisten haar naar aanleiding van haar nieuwe boek zouden vragen of ze zelf ooit slachtoffer van seksueel misbruik was. 

2. Negende keer, goede keer: UGent heeft eindelijk een rector en vicerector

In Gent zijn Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe met ruime meerderheid verkozen tot rector en vicerector van de universiteit. Het resultaat betekent het officiële einde van een turbulent verkiezingsproces.

Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe.Beeld BELGA

3. Leraar worden? Het kan vanaf 18 jaar aan unief

Achttienjarigen zullen in de toekomst aan de universiteit meteen kunnen kiezen om leerkracht te worden. Zij krijgen enkele educatieve vakken in hun bacheloropleiding en kunnen nadien een nieuwe educatieve master volgen. Of er ook een masteropleiding voor onderwijzers moet komen, wordt verder onderzocht.

4. Belg zit derde van loopbaan thuis

Wie vandaag na een loopbaan van 42 jaar met pensioen gaat, heeft daarvan slechts 28 jaar effectief gewerkt. Dat blijkt uit berekeningen van de socialistische vakbond ABVV, schrijft De Tijd vandaag.

5. Piraterij is minder schadelijk dan u denkt

Een weggemoffelde studie van de Europese Commissie vertelt een opvallend verhaal over piraterij. Illegale downloads van muziek en games hebben geen impact op de verkoopcijfers. Alleen de filmindustrie lijdt.

6. Ook Puerto Rico is hard getroffen door een orkaan, maar aandacht komt er niet

Puerto Rico is hard getroffen door orkaan Maria, al een paar dagen terug. Waarom is daar in de VS zo weinig aandacht voor terwijl het wel Amerikaans grondgebied is? Meer dan één tweet kon er bij Trump niet vanaf.

7. Democraten openen onderzoek naar e-mails Jared Kushner 

Jared Kushner, schoonzoon en senior-adviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft toegegeven dat hij een privéserver heeft gebruikt voor het versturen van e-mails over officiële werkzaamheden. Daarom openen de Democraten een onderzoek naar Kushner.

8. Is deze piepjonge politicus zonder cv de volgende premier van Italië?

Hij is nooit afgestudeerd, heeft geen noemenswaardige werkervaring en is voor Italiaanse begrippen een piepjonge politicus. Toch zou Luigi Di Maio (31) wel eens de volgende premier van Italië kunnen worden.

Luigi Di Maio.Beeld AFP

Aan het koffieapparaat

1. Wie wordt de Slimste Mens ter Wereld? Dit zijn alle kandidaten

Binnenkort trapt Erik Van Looy het vijftiende seizoen van De Slimste Mens Ter Wereld op gang. Daar hoort naar goede gewoonte een indrukwekkende kandidatenlijst bij. Van Looy stelt ze zelf aan u voor.

2. Vipzitjes op optredens? De Vlaming is nog niet mee

Hoeveel mag een concertticket kosten? Steeds meer, blijkbaar. Vooral internationale artiesten zoeken de grens op. Maar niet iedereen is mee, zeker de Vlaming niet.