Direct naar artikelinhoud
filmrecensie

'Alleen Eline': nul sterren geven wij niet voor ons plezier

'Alleen Eline': nul sterren geven wij niet voor ons plezier
Beeld RV

Vooraf vreesden wij: dit wordt een goedkope Bridget Jones's Diary rip-off. Achteraf dachten we: was Alleen Eline maar een goedkope Bridget Jones's Diary rip-off.

Nul sterren, dat geven wij niet voor ons plezier. Maar het heeft ook geen zin om er doekjes om te winden. Nee, Alleen Eline is niet goed. De kromme dialogen van deze Vlaamse productie lijken aanvankelijk nog een schoonheidsfoutje, maar houden onafgebroken aan. De ontknoping is al binnen de eerste tien minuten precies te voorspellen. Kortom, het verhaal is flinterdun en fluttig.

Eline is fysiotherapeute (meteen goed voor het duurste woord uit de hele film) en gaat werken in een privé revalidatiecentrum. Daar draagt ze zorg voor de zesjarige Joy, die er terecht kwam na een auto-ongeval. Haar moeder overleefde de klap niet, haar vader Lars wel, maar laat dat nu eens een onhebbelijke zakenman zijn. Joy wil - u voelt ‘m al komen - 'alleen Eline' als kinesist. En uiteraard begint er zo iets te bloeien tussen Eline en de papa.

Opkomend talent

Het romantische drama is in de eerste plaats een drama voor Line Pillet. De actrice staat al langer geboekstaafd als een opkomend talent. Wij zagen haar graag bezig in Little Black Spiders en het laatste seizoen van Vermist. Maar als Eline krijgt ze nagenoeg géén materiaal aangereikt om haar kwaliteiten uit te spelen.

Line Pillet als Eline.Beeld RV

Minder vertrouwd zijn we met het oeuvre van Pillets tegenspeler Yannick de Coster, nochtans bekend van de Eén-reeks De Ridder. Zijn personage Lars is een volstrekt oninteressante, stijve hark. En de Coster slaagt er niet in om meer uit die rol te halen.

Daarnaast zijn er de standaard nevenpersonages zoals de opdringerige moeder, gespeeld door Thuis-actrice Marleen Merckx. Haal haar uit de comfort zone - denk aan De Ronde - en je krijgt schitterende resultaten. Maar in Alleen Eline mag ze alleen wat in de weg lopen. Zoveel leegheid kan niemand opvullen. Doodzonde.

En dan is er nog de homoseksuele roommate Wannes, die overdreven clichématig leeft van de ene one night stand - “nee, one hour stand, hahaha” - tot de andere. Joren Seldeslachts (Beau Séjour, Spitsbroers) probeert de rol waardig in te vullen, zonder al te zeer in de valkuilen te trappen. Maar het scenario laat niet meer toe.

Alleen Een Mirakel

Dat scenario is geschreven door Hugo Van Laere, die dat eerder al deed voor Hilde Van Mieghems Dennis van Rita en het VTM-kijkcijfersucces Sara. Deze keer kruipt hij ook in de regiestoel, maar dat blijkt toch een vak apart. Ook producent Marmalade (Wat Mannen Willen, Allemaal Familie) zag dat blijkbaar niet aankomen. Al is dat allicht het laatste van hun zorgen.

De kromme dialogen van deze Vlaamse productie lijken aanvankelijk nog een schoonheidsfoutje, maar houden onafgebroken aan

Vorig jaar zette het productiehuis haar eerste stapjes in live entertainment met de Disney-musical Belle en het Beest. Maar door het uitstel van de aangekondigde taxshelter voor podiumkunsten kwam het bedrijf in financiële problemen. Er werd niemand uitbetaald, ook niet de cast van het volgende project, Alleen Eline.

Intussen vond Marmalade een nieuwe investeerder, kreeg het de nodige kredieten en zal het alle medewerkers kunnen uitbetalen. Maar wil het ook nog iets verdienen aan Alleen Eline, kan Alleen Een Mirakel nog helpen.

Vanaf 27/9 in de zalen.

Romantisch drama
Regie: Hugo Van Laere
Met: Line Pillet, Yannick de Coster, Marleen Merckx
Duur: 97 lange minuten