Orang-oetan Rakus kon in een maand tijd zijn wonde helemaal laten genezen.
Foto: AP

Orang-oetan verzorgt vleeswond met geneeskrachtige plant: eerste keer waargenomen bij wild dier

In een beschermd natuurgebied op het eiland Sumatra, een deel van Indonesië, hebben wetenschappers voor het eerst een wild dier zijn eigen vleeswond zien behandelen met een geneeskrachtige plant. De orang-oetan Rakus gebruikte het sap en herkauwde bladeren van een liaan die de Aziatische bevolking gebruikt om diabetes en malaria te behandelen. Na een maand was de wond helemaal hersteld. 

De interessante ontdekking vond plaats tijdens de zomer van 2022, toen wetenschappers aan de slag waren in een onderzoeksgebied in een natuurpark op het eiland Sumatra. Ze merkten toen op dat de mannelijke Sumatraanse orang-oetan Rakus een vleeswond onder zijn oog had.

"We hoorden een mensaap schreeuwen en later op de dag zagen we dat Rakus een open wond had onder zijn oog", schrijven de wetenschappers in een rapport voor Scientific Reports. "We weten het niet zeker, maar we denken dat Rakus die wond heeft opgelopen tijdens een vechtpartij met zijn soortgenoten."

3 dagen later begon Rakus te eten van de 'Akar Kuning', een soort liaan of klimplant. Dat is een ontstekingsremmende en ontsmettende plant, die de Aziatische bevolking gebruikt om diabetes en malaria te behandelen.

Rakus met de vleeswond onder zijn oog.
Foto: AP

Proces met geneeskrachtige plant

De mensaap begon nadien te kauwen op de plant, maar slikte niets door. "Met zijn vinger bracht hij het plantensap - van de gekauwde bladeren uit zijn mond - aan op zijn wond, nadien smeerde hij de infectie helemaal in met de pulp en dekte hij de kwetsuur af met de gekauwde bladeren." Rakus bleef nog een halfuur eten van de liaan en ook de volgende dag at hij enkele minuten lang van de ontsmettende plant.

Na 5 dagen was de wond volledig dicht en na een maand was de infectie helemaal genezen. "Voor zover we weten, is dit de eerste waarneming van een wild dier dat zijn eigen open wond verzorgt met een geneeskrachtige plant", klinkt het bij de wetenschappers.

Een bewuste behandeling?

De wetenschappers denken dat Rakus precies wist wat hij deed. "Het leek opzettelijk te zijn. Hij heeft die behandeling meerdere keren herhaald en het proces duurde heel lang. Bovendien rustte Rakus langer uit dan ervoor, wat natuurlijk kan helpen om de wond te laten genezen."

De wetenschappers houden er ook rekening mee dat Rakus de behandeling van een andere mensaap heeft geleerd. "Mensapen eten nauwelijks tot niet van die plant, maar we zien wel dat een derde van de aanwezige orang-oetans bladeren, vruchten of delen van de stengel consumeerde." 

Een andere mogelijkheid is dat Rakus zijn wond per ongeluk heeft verzorgd. "Het kan zijn dat hij onbewust zijn wond heeft aangeraakt met het plantensap en zo een pijnverlichting voelde. Door die verlichting zou hij dan misschien dat proces herhaald hebben." 

Het volledige genezingsproces van orang-oetan Rakus.
Foto: Scientific Reports

Meest gelezen