Revolutie in Venezuela: parlementsvoorzitter roept zichzelf uit tot president, 13 doden en meer dan 100 arrestaties bij rellen

© REUTERS

De voorzitter van het parlement heeft zichzelf woensdagavond uitgeroepen tot president van Venezuela. “Vóór de almachtige God beloof ik om de bevoegdheden van de uitvoerende macht over te nemen als interim-president”, zei Juan Guaido, omstuwd door aanhangers tijdens een grote betoging in de hoofdstad Caracas. “Laten we allemaal zweren dat we niet rusten totdat we de vrijheid hebben bereikt”. Bij de rellen in het land in crisis kwamen al dertien betogers om het leven en werden al meer dan honderd mensen opgepakt.

jvh

Nicolás Maduro had twee weken geleden de eed afgelegd voor een tweede ambtstermijn, maar veel landen, internationale organisaties en de oppositie erkennen hem echter niet meer als rechtmatig president, omdat zijn verkiezing vorig jaar niet volgens democratische normen verliep.

© AP

In de nacht van dinsdag op woensdag kwamen al minstens vijf mensen om het leven bij rellen, maar dat schrok honderdduizenden betogers niet af: op een gigantische betoging in het oosten van Caracas eisten ze het einde van de socialistische dictatuur van Maduro. Ze hanteerden daarbij slogans als “Wij zijn vrij” en “U zal vallen, u zal vallen, deze regering zal vallen”. Ook in andere steden wordt betoogd. De politie vuurde traangas af, maar slaagde er niet in de bijeenkomst waartoe Guaido had opgeroepen te verijdelen.

Tijdens een speech riep de voorzitter van het buitenspel gezette parlement zichzelf uit tot interim-president, en riep het Venezolaanse leger op om Maduro af te zetten en vrije verkiezingen te organiseren. De regering-Maduro beschuldigt Guadio ervan een staatsgreep te plegen, maar de uitkomst van de strijd om het presidentschap zal toch afhangen van de steun van het leger. Die steunde Maduro in het verleden al tweemaal bij grootschalige betogingen en doet dat nu voorlopig ook.

“De soldaten van het vaderland aanvaarden geen president die door duistere machten wordt gebruikt, of die zichzelf buiten de wet stelt”, verklaarde de minister van Defensie Vladimir Padrino woensdag op Twitter. “De strijdkrachten verdedigen onze grondwet en staan garant voor onze nationale soevereiniteit.”

Steun van Trump

De Amerikaanse president Donald Trump heeft Guaido inmiddels al erkend als rechtmatige overgangspresident. Dat deelde het Witte Huis woensdag mee. Trump verscherpte meteen de toon van de VS tegenover de socialistische regering van president Maduro, door te dreigen met een olie-embargo tegen het land.

De Verenigde Staten lijken ook niet van plan om hun diplomaten uit Venezuela terug te trekken, nadat president Nicolas Maduro nochtans de diplomatieke banden met Washington verbrak en aan de diplomaten een deadline van 72 uur oplegde om het land te verlaten. Volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft Maduro hier geen wettelijke bevoegdheid meer over. “We erkennen zijn regime niet”, klonk het in een mededeling.

Guaido vroeg aan de buitenlandse diplomaten om in Venezuela te blijven. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken steunt die oproep. Het lanceerde ook een waarschuwing om zijn vertegenwoordigers niet in gevaar te brengen.

EU vraagt nieuwe verkiezingen

De Europese Unie heeft opgeroepen om “vrije en geloofwaardige verkiezingen” te organiseren. “De stem van het volk moet worden gehoord”, zegt de Hoge Vertegenwoordiger van het Europese buitenlandbeleid, Federica Mogherini, woensdagavond in een persbericht.

“De burgerrechten, vrijheden en de veiligheid van alle leden van het parlement - inclusief van voorzitter Juan Guaidó - moeten gerespecteerd worden”, luidde het nog.

De Europese Unie veroordeelt ook het gebruik van geweld door de ordediensten. “Dit is totaal onaanvaardbaar en zal de crisis zeker niet oplossen”. “Het volk van Venezuela heeft het recht om vreedzaam te betogen, om vrij zijn leiders te kiezen en over zijn toekomst te beslissen”.

Mogherini zei nog dat de EU in februari een internationale contactgroep wil lanceren om te proberen een uitweg uit de crisis te vinden.

Maduro wel gesteund door Cuba en Bolivia

De socialistische regimes in Cuba en in Bolivia blijven wel achter de Venezolaanse president Nicolas Maduro staan, zo lieten ze woensdag verstaan.

“Solidariteit staat tegenover imperialistische pogingen om de Bolivarische revolutie (die onder Maduro’s voorganger Chavez begon, nvdr.) te destabiliseren”, schreef de Cubaanse president Miguel Díaz-Canel woensdagavond op Twitter.

Ook Evo Morales van Bolivia verwees op de sociaalnetwerksite naar “de klauwen van het imperialisme, die de democratie en het zelfbeschikkingsrecht in Latijns-Amerika opnieuw proberen te dwarsbomen”. “Wij zullen nooit de achtertuin van de Verenigde Staten zijn”, aldus Morales.

Heel wat Latijns-Amerikaanse landen schaarden zich eerder op de dag nog achter Juan Guaidó, de voorzitter van het Venezolaanse parlement, die zichzelf uitriep tot interimpresident. Uitzondering is Mexico, dat geregeerd wordt door de linkse Obrador. Nicaragua, waarvan de regering in het verleden nauwe banden onderhield met Maduro, heeft zich nog niet uitgesproken.

Rellen

Woensdag kwamen in Venezuela honderdduizenden mensen op straat tegen Maduro. Het kwam tot geweld met de ordediensten. Daarbij kwamen al minstens dertien mensen om het leven en werd al zeker 109 mensen opgepakt.

De dodelijke slachtoffers vielen bij demonstraties in verschillende delen van het land, waaronder de hoofdstad Caracas (3), Barinas (3), Amazonas (2)... Verschillende slachtoffers stierven door kogels, aldus OVCS.

© AFP

© AFP

© REUTERS

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen