© RR

“Ik heb hopelijk bijgedragen tot een mooier Edegem”

Open Vld Edegem heeft Peter Verstraeten gehuldigd voor de achttien jaar dat hij schepen in de gemeente is geweest. Tijdens een dankmoment kreeg hij onder andere lof van partijkopstuk en Mechels burgemeester Bart Somers. Vanaf dit jaar zetelt Verstraeten in de oppositie.

Filip Spoelders

Peter Verstraeten was welgeteld één jaar gemeenteraadslid toen hij achttien jaar geleden tot schepen werd gebombardeerd. Tot eind vorig jaar bekommerde hij zich over belangrijke bevoegdheden als financiën en ruimtelijke ordening. Tijdens drie legislaturen leverde hij een stevige bijdrage aan enkele grote dossiers die het uitzicht en de toekomst van Edegem mee veranderden.

“Ik ben best trots over mijn beleid rond ruimtelijke ordening. Vroeger was dat een bevoegdheid die vooral aanleiding gaf tot discussies en bezwaren. Door veel besprekingen te voeren met buren en projectontwikkelaars heb ik bij bouwprojecten of nieuwe ruimtelijk uitvoeringsplannen altijd een groot draagvlak willen creëren. Niet dat er nooit bezwaren meer zijn geweest, maar al bij al is het achttien jaar lang op dat gebied toch vrij rustig gebleven. Een mooi voorbeeld is de oude Agfa-site, waar nu het woonproject Minerve wordt uitgewerkt. Dat dossier heeft meer dan twintig jaar aangesleept, maar dankzij dezelfde aanpak als bij andere dossiers is er weinig discussie geweest. We telden maar een zestal bezwaren bij dit grote project, waarbij we van 100% beton naar 40% groen gaan”, aldus Peter Verstraeten.

Discreet

Peter Verstraeten werkte graag achter de schermen aan lijvige dossiers. “Electoraal heeft het misschien geen positieve gevolgen gehad, maar ik werkte graag in de luwte. Zeker bij grote projecten rond ruimtelijke ordening vond ik het belangrijk discreet te overleggen met buurtbewoners, studiebureaus en ontwikkelaars. Dat er onder mijn beleid geen steen werd gebouwd in de Lourdeslaan is daar een gevolg van.”

Voor- en tegenstanders zullen beamen dat Verstraeten een sterke schepen van Financiën was. “Ik vertel nochtans graag de boutade dat ik rechten ben gaan studeren omdat ik niet kon tellen”, lacht hij. “Ik heb me moeten inwerken en heb veel overleg gepleegd met de financieel directeur van de gemeente. Ik probeerde de soms moeilijke materie altijd op een makkelijke manier voor te stellen. De gemeente staat er momenteel financieel goed voor, maar zal altijd rekening moeten houden met de personeels- en werkingskosten. Tijdens de laatste legislatuur hebben we de schulden met 8 miljoen euro kunnen afbouwen, van 20 naar 12 miljoen euro, waardoor de gemeentebelastingen onder het Vlaamse gemiddelde zijn gebleven.”

Verstraeten lag ook aan de basis van de meerwaardebelasting voor projectontwikkelaars. “Mede daardoor bracht het project Elysia Park 3,5 miljoen euro op voor de gemeente. Deze inkomsten herinvesteerden we meteen in projecten zoals Hof ter Linden. Als ik zie hoeveel volk daar afgelopen weekend met het goede weer was, ben ik als liberaal trots op deze vorm van belastingen.”

2024

Vanaf 1 januari zetelt Peter Verstraeten in de oppositie als het enige raadslid van Open Vld. “Na achttien jaar mee besturen, was dat toch even wennen. Dat één partij, in dit geval N-VA, een gemeente in zijn eentje bestuurt, vind ik eigenlijk geen goede zaak. Daarom zullen wij met Open Vld een verjongde ploeg klaarstomen richting 2024.”