© Leo De Nijn

Hof van Villers zoekt uitbaters voor brasserie: “Jong bloed is welkom”

Seniorenresidentie Hof van Villers, vlakbij de Vismarkt in Mechelen, bestaat 25 jaar. De vroegere feestzaal werd omgevormd tot een belevingsruimte voor de bewoners van 94 serviceflats. Naast jong bloed om de residentie mee te runnen, zoeken ze ook een nieuwe uitbater voor de brasserie en het bootterras van De Kraanbrug.

Leo De Nijn, Sven Van Haezendonck

Het Hof van Villers aan de Persoonshoek bestaat uit drie historische gebouwen die gelegen zijn aan de Binnendijle. Het Refugium van de Cisterciënzerabdij van Villers uit 1577, met de bijgebouwen, de voormalige brouwerij De Dijle en Huis De Mol, lagen aan de grondslag van de residentie. Begin jaren negentig zouden de panden gerenoveerd en verbouwd worden. Maar het project ging de mist in. Het duurde even voor er nieuwe plannen werden gesmeed, maar de beheerders van een kwart eeuw geleden, zijn ook vandaag nog de drijvende krachten van het Hof van Villers: voorzitter Jaak Lenaerts (73), bestuurder Wim Michiels (80) en Karin Stuyck (54), directeur Bewonerszorg.

“We zijn pal in het stadscentrum gelegen met 94 erkende assistentiewoningen waar senioren individueel, zelfstandig maar toch beschermd kunnen wonen. We zijn geen woonzorgcentrum. Onze gasten moeten zelfstandig kunnen wonen. De bewoners kunnen hier een terrasje doen, naar de markt gaan, of naar een beiaardconcert luisteren. Het speelt zich allemaal af in een straal van 200 meter. Een grote troef voor mensen die nog een beetje mobiel zijn”, vertelt Jaak.

De raad van bestuur klaagt niet. De residentie is voor 90% bewoond. Er is wel wat veranderd aan de leeftijd van de bewoners in het Hof van Villers. “25 jaar geleden kwamen de mensen naar hier toen ze 65 waren en bleven zo lang ze konden. Vandaag komen de bewoners naar hier als ze 80-plussers zijn. Het promoten van langer thuis wonen, heeft daar verandering in gebracht. De mensen gingen vroeger van hun ‘huis met grote tuin’ naar een assistentiewoning. Nu gaan ze van hun huis naar een appartement en daarna naar een assistentiewoning. Duidelijk andere tijden”, legt de voorzitter uit.

© Leo De Nijn

Nieuwe belevingsruimte

De feestzaal werd tot voor kort uitgebaat door iemand die de brasserie en het bootterras in concessie had. “Van de feestzaal hebben wij nu een belevingsruimte gemaakt. Onze bewoners kunnen er zich ontspannen of een feestje bouwen met familie en vrienden. Ze kunnen gebruikmaken van alle accommodatie zoals multimedia, een keuken en een salon. Het is een meerwaarde voor onze residenten”, vertelt Jaak. “We zijn een vereniging van een zeventigtal zelfstandige mede-eigenaars die het Hof van Villers met eigen middelen al 25 jaar uitbaten. We zijn een gezonde onderneming. Maar we worden allemaal een dagje ouder en daarom is jong bloed welkom om ons seniorendorp mee te blijven runnen. Ook voor de brasserie en het bootterras zoeken we een nieuwe uitbater. Die hopen we te vinden voor het volop gaat zomeren, want ook de horecazaak maakt deel uit van het genieten in ons seniorendorp”, zegt Jaak nog.

© Leo De Nijn

“We voelen ons hier prima thuis”

Drie inwijkelingen vonden hun weg naar het Hof van Villers en willen er niet meer weg. Jeanne de Vos (81) verbleef lange tijd in Koksijde, maar haar kinderen wonen in het Mechelse. “Mijn kinderen hebben deze stek voor mij gevonden. Fantastisch. De verzorging is prima. Dat geeft veel zekerheid. Ik heb met mijn man zaliger, die bij de Europese Gemeenschap werkte, de ‘Tour d’Europe’ gedaan. Hier kom ik tot rust. Mechelen is een mooie stad met vriendelijke mensen. Je kan met een korte wandeling overal terecht.”

Jean Roelen (89) vond als Antwerpenaar de weg naar het Hof van Villers. “Ik kook mijn eigen potje en voel mij hier thuis. Kort bij mijn zoon, die dokter is in Mechelen. Ik wandel veel, ik ga kaarten met vrienden en af en toe uit eten met mijn zoon. Ik wil hier niet meer weg. Ik heb hier een mooi appartement aan het water, waar ik de zon zie ondergaan. De dienstverlening is top. Wat kan een mens zich nog meer wensen.”

Anja Hermans (83) en Rik Boedt (84) verblijven al een jaar in het Hof Van Villers. “We zijn Brabanders die 38 jaar in de Provence aan de voet van de Mont Ventoux hebben gewoond. Wegens gezondheidsredenen van mijn man zijn we teruggekeerd. Mijn kleindochter woont in deze stad. Deze plek is een godsgeschenk. Ik geef in het seniorendorp turnles. Het is een mooi complex waar we ons samen heel goed voelen en oud willen worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER