Europese migratietop eindigt zonder concrete oplossingen

© REUTERS

Bondskanselier Merkel tussen de Spaanse premier Pedro Sánchez (r.) en de Bulgaarse premier Boyko Borisov (l.) © AP

thumbnail:
thumbnail: Bondskanselier Merkel tussen de Spaanse premier Pedro Sánchez (r.) en de Bulgaarse premier Boyko Borisov (l.)

Zestien Europese staats- en regeringsleiders zijn zondag in Brussel bijeengekomen voor een informele Europese top over het asiel- en migratiebeleid. Op concrete stappen is het - zoals verwacht - wachten tot de Europese top van donderdag.

pvm

De mini-migratietop kwam er op initiatief van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Als er tegen eind deze maand geen Europese asieloplossing op tafel ligt, dreigt haar minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer er namelijk mee de Duitse grenzen te sluiten.

Echte oplossingen kwamen er - zoals verwacht - zondag nog niet uit de bus. De ontmoeting was een 'werkvergadering', een 'voorbereidende ontmoeting' voor het echte werk op de Europese Raad van donderdag en vrijdag, zeiden Merkel en haar Franse bondgenoot Emmanuel Macron vooraf al.

Volgens premier Charles Michel was het toch een intense en nuttige ontmoeting, waarbij iedereen rond de tafel openlijk voor zijn mening uitkwam. 'Als we de komende dagen intens verder werken aan echte operationele maatregelen om de buitengrenzen te beschermen, aan solidariteit op Europees vlak en als we echt geëngageerd zijn om precieze akkoorden te sluiten met landen buiten de EU, dan is er vooruitgang mogelijk tegen donderdag', zei de premier na afloop. 'Ik hoop dat we dan stappen in de goede richting kunnen zetten om deze uitdaging samen te boven te komen.'

'Buitengrenzen versterken'

De meeste collega-regeringsleiders leken het daarmee eens. 'We hebben een goede, lange en zeer belangrijke discussie gehad', zei Merkel. Volgens de Duitse bondskanselier waren de aanwezige Europese leiders het over drie zaken eens. 'We moeten de illegale migratie terugdringen en de buitengrenzen versterken. En we zijn het erover eens dat we allemaal verantwoordelijk zijn voor elk aspect van het probleem. De aankomstlanden kunnen niet alles alleen oplossen.'

Merkel herhaalde dat 'waar mogelijk' een allesomvattende Europese oplossing de voorkeur geniet, maar waar dat niet kan, moeten bereidwillige lidstaten samen aan een kader kunnen werken, zonder de anderen. 'We zagen enkele verschillen, maar toch vooral een grote mate van eensgezindheid', besloot ze.

'Pushbacks uitgesloten'

Volgens de Franse president Macron hebben de aanwezige lidstaten 'de voorstellen die niet compatibel waren met onze waarden en het internationale recht, zoals pushbacks, kunnen uitsluiten', en is er een consensus om 'verder te werken aan een pragmatische en efficiënte oplossing.'

De nieuwe Spaanse premier Pedro Sánchez hield een positief gevoel over aan zijn eerste vergadering op Europees topniveau. 'Ik denk dat het een goede stap voorwaarts was. Er waren veel ideeën, veel reflecties, veel gemeenschappelijke punten.' Sánchez had het ook kort over het plan van de Italiaanse premier Giuseppe Conte. Volgens Politico willen de Italianen dat migranten die in Italië aankomen, meteen verspreid worden over heel Europa. 'Conte heeft zijn plan voorgesteld, hij deelde zijn visie. We hebben het voorstel ontvangen en zullen het bestuderen', zei Sánchez.