© Olivier Matthys

Achttienjarige veelpleger staat terecht voor moordpoging op politieman met aangescherpte tandenborstel

Een jonge Mechelaar stond gisteren terecht voor een resem feiten die hij had gepleegd toen hij nog minderjarig was. Het zwaarste feit was een moordpoging op een politieman. Die was hij met een scherpe tandenborstel te lijf gegaan. De advocaat van de jonge veelpleger hoopt dat hij nog een toekomst krijgt.

Theo Derkinderen

K.D. maakte het tijdens zijn tienerjaren vaak heel bont en belandde van de ene instelling in de andere. Maar ook daar liep het vaak verkeerd. Zo vaak dat het gerecht uiteindelijk besliste om de Mechelaar uit handen te geven: ook al dateren de feiten van toen hij nog minderjarig was, hij moest zich gisteren als een volwassene verantwoorden voor de correctionele rechtbank.

Toen K.D. in de Grubbe verbleef, een afdeling van de jeugdinstelling in Everberg, werd hij voor wangedrag in een isolatiecel gestoken. Dat maakte hem woedend. De begeleiders konden of durfden niets te doen en riepen de hulp in van de politie. “Politiemensen zijn uiteindelijk met schilden de cel van K.D. binnengedrongen om hem te overmeesteren. De jongeman - zeventien toen - was in het bezit van een tandenborstel waaraan een scherpe punt zat. Hij heeft er enkele malen mee uitgehaald en raakte een politieman in de kogelvrije vest”, zei openbaar aanklager Anouk ­Draulans. De politieman raakte lichtgewond bij het voorval. Voor het parket waren er voldoende elementen om de tiener te betichten van een moordpoging. Tot twee keer toe ontsnapte de Mechelaar uit de instellingen in Wingene en Mol. Volgens de aanklager gebruikte hij telkens geweld. Iets wat door zijn raadsman werd ontkend.

Spiegel gebroken met hoofd

Op de momenten dat K.D. de instellingen ontvlucht was, zorgde hij voor onrust in ­Mechelen. Zo overviel hij een vrouw, die net van een yogasessie kwam. Het slachtoffer verdedigde zich stevig zodat de tiener zonder buit de benen moest nemen. Daarnaast had hij op straat al eens gedreigd met een wapen.

K.D. stond ook terecht omdat hij een kast naar het bewakingspersoneel van een instelling had gegooid, omdat hij een fiets had gestolen en omdat hij in het kabinet van de Mechelse jeugdrechter een spiegel aan diggelen had geslagen met zijn hoofd. “Hij aanvaardt totaal geen autoriteit. Er zijn dringend maatregelen nodig om te vermijden dat hij hervalt van zo gauw hij vrijkomt”, klonk het bij de openbare aanklager. Zij eiste vijf jaar effectief.

Kruimelzaken

© tdk

Advocaat Steff Stevens had vooral problemen met de betichting van poging tot moord. “Hoe kun je iemand die alleen maar een tandenborstel heeft in godsnaam betichten van poging tot moord?”, vroeg hij zich af. “Zeker als je weet dat de politie daar met zestien mensen rond hem stond.” De raadsman noemde de feiten waarvoor K.D. terechtstond kruimelzaken. “Op één straatroof na gaat het allemaal om kleinere zaken. Daarom durf ik om een opschorting met strenge voorwaarden te vragen. K. is amper achttien. Het is belangrijk dat zijn kansen in het leven gaaf blijven en dat hij nog een toekomst voor zich heeft.” Het vonnis valt wellicht eind januari.